Från mediekonsumtion till kollektivt medskapande.


Från särklass till att vara på väg att bli en fjärde statsmakt så beskrivs bloggosfären i två av Sveriges största dagstidningar, DN och AB.  Kritiken mot FRA har visat att bloggosfären är en företeelse som inte är modebetingad och  som endast kommer att dansa en sommar. Bloggen är ett socialt medium som skiljer sig från traditionella medier.  Mediekonsumtionen har blivit en kollektiv process där deltagandet är lika  viktig som konsumtionen. Bloggosfären är en deltagarkultur som snabbt når fram och kan påverka.

-Det är ju här kraften ryms också inom bloggosfären - dialogen, samtalen med varandra om frågor som engagerar. Att snabbt kunna reagera på värderingar, samhällsströmningar och företeelser och framför allt skära tvärs igenom olika grupperingar inom samhället. Över ålders-, köns- och partipolitiska grupperingar. (AB)

Pierre Lévy, cyberteoretiker, menar att mediekonsumtionen har blivit en kollektiv process, ett kollektivt medskapande  och en alternativ makt i medielandskapet. 
Det finns inte någon som vet allt . Det är den samlade kunskapen hos bloggare som kan omvandlas till en kollektiv rörelse och bli en maktfaktor att räkna med.
Lisa Bjurwalds  ledare i DN är ett tecken på att traditionella medier störs av bloggosfärens frontfigurer, "proffsbloggarna". Varför annars den råa, föraktfulla tonen och den grova generaliseringen "bloggsörjan"?
Lisa Bjurwalds förstår inte att i ett framtida medielandskap, som vi nu ser ljuset av,  måste traditionella medier interagera med sociala medier. 
  
Källa: Convergence Culture, H Jenkins, Daidalos AB, 2008

AB , DN

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: deeped

Det intressanta i det är att det är strikta individualister som går samman i ett kollektiv utan att det för den delen bestämmer någonting. Nätverkets minsta grund är individens egna val - inte kollektivets (ismens) idé.

2008-08-02 @ 00:07:14
URL: http://deepedition.com
Postat av: annarkia

Nätverkets "frontfigurer" bildar tillsammans något slags kollektiv. De skriver inte alltför sällan om samma företeelser, bygger på varandras inläggg, citerar och länkar till varandra. Det intressanta är att detta nätverk kan bli eller redan är självförstärkande även om deltagandet baseras på individens egna val.

2008-08-02 @ 12:12:48
URL: http://annarkia.blogg se
Postat av: Betsy

Bloggbävning är en kraft att räkna med. Bara inte möjligheterna att blogga försvinner om de upplevs som alltför hotfulla.

2008-08-02 @ 13:30:55
URL: http://heksann.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback