Svensk flyktingpolitik vid skampålen.

 Än en gång riktar FN skarp kritik mot svensk flyktingpolitik. Den här gången gäller det  Wahid Rahimi som avvisats till Kabul i Afghanisatan . FN:s flyktingorgan UNHCR tar migrationsdomstolen  i örat och menar:
  -Att återvända till platser där individen inte härstammar från eller har släktband kan göra det omöjligt att upprätthålla livsuppehället.
Migrationsminister Tobias Billström är av annan mening och  säger att Sveriges system fungerar.
- UNHCR:s bedömning handlar om säkerhetssituationen generellt i ett område. Men eftersom vi i Sverige gör en prövning i varje enskilt ärende så säkerställer vi att vi inte skickar tillbaka någon som har en hotbild mot sig.

 Migrationsministern saknar uppenbarligen grundläggande kulturkunskaper. Det är  inte något grannland eller annat västeuropeiskt land med samma sociala och kulturella mönster som  Sveriges det handlar om.  I ett land som Afghanistan, med ett outvecklat statligt socialt skyddsnät, är det familjemedlemmarna som tar ansvar för varandra. Saknar man någon som helst anknytning till orten ,som Wahid Rahimi  gör, står man sig slätt och utsätts  dessutom för en rad faror som kan vara direkt livshotande enligt  UNHCR`s nordiska representant.

Roonak Shahbaz Panahys är ytterligare en  person Sverige vände ryggen. Trots att hon riskerade att stenas till döds om hon återvände till Iran fick hon i somras beskedet att hennes asylansökan avslagits och riskerade utvisning till en säker död.
Det är ett faktum att Sverige inte bara saknar en human flyktingpolitik utan blundar för gällande lagstiftning. En alltför snäv tolkning av FN´s flyktingkonvention har lett till att flyktingar avvisats till konfliktdrabbade områden som Irak och Eritrea i strid med FNs flyktingkommissaries (UNHCR) rekommendationer. 
Sverige, ett rikt land med stolta demokratiska traditioner klarar inte av att föra en  flyktingpolitik som skyddar hjälpsökande. En avhumaniserad flyktingpolitik  ställer Sverige vid skampålen. ..

Intressant?  DN, SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Peter PC Carlsson

Enligt Migrationsverket förekommer det varken väpnad konflikt i Irak eller i Afghanistan. Det finns knappast anledning att kommentera detta.

2008-08-14 @ 15:30:07
URL: http://enbart.blogg.se/
Postat av: Joanna

Undrar vilka tidningar och TV-kanaler de får sin info ifrån?

2008-08-14 @ 17:09:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback