Tonläget har höjts mellan Ryssland och väst.

Rysslands erkännande av de två utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien har väckt västs vrede. USA, EU, NATO alla fördömde de den ryske presidenten Medvedev.
USA:s utrikesminister Condoleezza Rice hänvisade till säkerhetsrådet där USA har vetorätt . 
Statsminister Reinfeldt  hänvisade till internationell rätt och menade att Ryssland måste respektera Georgiens territoriella gränser.  

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet menar att Ryssland erkännande har stöd i folkrätten.

-Jag anser att det inte finns något i folkrätten som förbjuder Ryssland att erkänna Sydossetien och Abchazien. Dessa områden har inte varit under faktisk kontroll av Georgien någon gång sedan självständigheten 1992. Från dag ett efter det att Georgien utropat sig som självständigt sade Abchazien att de inte ville vara med. Några veckor senare sade Sydossetien samma sak. Jag är förvånad över att Angela Merkel och Carl Bildt säger att erkännandet strider mot folkrätten. ( SVD )

Enligt internationell rätt är en stat:
-en maktorganisation
-som har kontyroll över en befolkning
-inom ett visst territoriellt område. Dessutom måste den
-erkännas som en stat av andra stater.

Said Mahmoudi visar också på att det finns en parallell till västmakternas militära ingripande i Kosovo, och erkännandet av Kosovo som självständig stat.
 -Enda skillnaden är att i fallet Kosovo kallades Natobombningarna i Jugoslavien för humanitär intervention. Här kallas Rysslands agerande för aggression, eftersom väst anser att områdena tillhör Georgien. Man kan sätta frågetecken för om det verkligen är så. (SVD)
 
Frågan är ,som CKrantz skriver 
- Om nu folkrätten är ett instrument som har giltighet i en värld med kall realpolitisk maktpolitik.
Realpolitisk maktpolitik är det Kalla Krigets maktspråk. En politik som då ledde till en allt snabbare kapprustning. En kapprustning som balanserade på ruinens brant med kärnvapenstridsspetsar placerade runt om i Europa.
Det gäller att sänka tonläget i tid.

Intressant är att se att människorna i Sydossetien jublade vid beskedet om Rysslands erkännande medan georgierna reagerade med motsatta känslor.  Många georgier från Sydossetien har flytt  och kan eller vågar kanske inte återvända. 

SVD , SVD1 ,SVD2  , DN1, DN2, DN3 , AB , AB1
Bloggat: Svensson, Jinge, CKrantz

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,,


Kommentarer
Postat av: Mattias

En stat som ringas in av en fd fiende reagerar och går till försvar.

2008-08-27 @ 15:20:02
Postat av: kallep

Läste nånstans att låtsaslandet "Ukraina" fördömt erkännandet. Detta är helt fel! Det är kupp-presidenten i området, Justjenko som fördömt, folket har samlats i tusentals och hurrat när ryska skepp återvänt till Krim. "Presidenten" har bara stöd av 7 (sju) % ! av folket medan 70 % är EMOT hans önskan om att ingå i Nato, och detta enl. alla opinionsundersökningar. Det skrivs MYCKET LITE om detta i pressen tyvärr!

2008-08-27 @ 16:31:19
URL: http://-

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback