Svensk skola bättre än vad Björklund låtit påskina.

Jag har många gånger, då Jan Björklund uttalat sig om krisen i skolan, tänkt att jag har tur som arbetar på en så bra skola. Jag har helt enkelt inte känt igen mig. Nu visar det sig att skolministern svartmålat tillståndet i den svenska skolan.
Sveriges Radio (SR) har granskat skolminister Jan Björklunds uttalanden om problemen i svensk skola. Med hjälp av de källor Jan Björklund hänvisar till har man undersökt om det han säger stämmer överens med innehållet. Det visar sig att det gör det inte. Granskningen visar hur Jan Björklund vid upprepade tillfällen inte bara överdrivit problemen, utan också uttalat sig på ett sätt som är direkt felaktigt.
 
 -"Inget annat land har lika mycket skolk som Sverige. Inget annat land har lika mycket sen ankomst, lika mycket skadegörelse och stöld eller lika grovt språk med svordomar i skolan som Sverige, "   Så har Björklund  uttryckt sig på DN Debatt . Enligt SR`s undersökning är detta helt fel. Björklund vantolkar datamaterialet och ger felaktiga sakuppgifter.
I samma artikel påstod  Björklund att svenska elever har sämre kunskaper i matematik och naturvetenskap än eleverna i många andra länder. SR visar att  Björklund även här har fel.  Sverige ligger över OECD- genomsnittet.
 
Programmet som granskar fler uttalanden från Jan Björklund om tillståndet i svensk skola  kan Du lyssna på här.

 Har Björklund medvetet gett en sämre bild av svensk skola än vad undersökningens datamaterial visar. Varför i så fall? Är det Björklunds bakgrund som major som pockar på kaserngårdsdisciplin eller är det nyliberalismens idéer om privatiseringens utopi som spökar?
En svartmålning av skolan bereder vägen för friskolor och därmed en ökad segregering. Var det den bakomliggande tanken eller är det helt enkelt så att Björklund inte kan tolka statistik?

Nytt inlägg den 28/8 -Utbildningsministern tycks tänja på sanningen igen.

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  , DN

Kommentarer
Postat av: nakke

Janne är en produkt av flumskolan. Lärde sig aldrig att förstå statistik eller att korrekta fakta kan vara viktigt. Känslor var viktigare än kunskap. Sen blev han militär vilket stärkte beslutsamheten och pondusen, men knappast omdömet.

2008-08-25 @ 23:44:19
Postat av: Argbiggan

Epitetet flumskola är också ens svarmålning av den skola som var.

2008-08-26 @ 00:14:11
Postat av: Joanna

Björkllunds kadaverdisciplin och gammaldags auktoritetstro hör inte hemma i dagens skola.

2008-08-26 @ 18:12:25
Postat av: Andreas

Björklund lever i en vanföreställning om verkligheten.

2008-08-26 @ 22:50:02
Postat av: Anna

"-Radion har gjort en enkel källkritisk granskning. Jan Björklunds politiska karriär, som gått helt och hållet via skolpolitiken, vilar på en statistisk fantasi. Är det konstigt om vi undrar över utbildningsministerns auktoritet? " (DagensArena)

http://www.dagensarena.se/text/2008/08/avga2008-08-26 @ 22:58:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback