USA och Ryssland bakom oroligheterna.

Ställföreträdande krig mellan USA och Ryssland i Georgien och Sydossetien. 
 1990 bröt sig Sydossetien ur Georgien med syfte att bilda en egen stat.  Sedan dess har Ryssland stött provinsen  med bl a rysk militär närvaro.
-Sydossetien har velat förena sig med Nordossetien ända sedan Georgien blev självständigt. Ryssland stöder Sydossetien medan USA står på Georgiens sida. (SvD)

Sedan igår pågår stridigheter i Sydossetien mellan georgier och sydossetier som stöds av rysk miitär. Vad som ligger bakom och vad konflikten egentligen handlar om råder det delade meningar om. 
Jinge gör en intressant analys om bakgrunden till kriget och menar att det i grunden handlar om ett ställföreträdande krig mellan Ryssland och USA. 
Risken är stor att konflikten om den inte bilägges sprider sig i regionen och  resulterar i ett kallt krig mellan de forna fienderna USA och Ryssland. Den dolda agendan bakom oroligheterna är förmodligen konflikten mellan ryska och amerikanska oljebolag  om vem som till slut ska få kontroll över energidistrbutionen genom Kaukasus.
Civilbefolkningen som redan drabbats hårt av konflikten utsätts för stora påfrestningar  och används som brickor i spelet.

SvD, SvD2SvD3, DN , DN2 , AB AB2, e24

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Magnus

Märkligt, inte ett ord om att Ryssland faktiskt kränkt ett annat lands suveränitet och invaderat. Vem springer du ärenden för?

2008-08-09 @ 13:58:25
URL: http://magnushammar.blogspot.com
Postat av: Jinge

Mellan ryska STATEN och den amerikanska STATEN. Annars så... :-/

2008-08-09 @ 14:10:41
URL: http://jinge.se
Postat av: kicki

Tack för ditt påpekande Magnus,

Reflekterade aldrig över att det kan tolkas som jag tror att Du gör.

Vare sig Georgiens eller Rysslands kränkning kan försvaras.

Jag står på folkets sida som används som brickor i en konflikt mellan å ena sidan Ryssland och å andra sidan Georgien/USA.

/kicki

2008-08-09 @ 19:42:58
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Morcant

Instabilitet vid Rysslands gränser har genom århundranden varit en mardröm för de styrande i Moskva. Inte utan grund, då landet lidit svårt av ex. Napoleonkriget och operation Barbarossa under 2:a vkr. Dagens tragiska krig var därför inte svårförutsägbart. I detta fall har den georgiska orienteringen mot Nato och amerikansk militär i Georgien varit ett högt spel.

2008-08-09 @ 20:07:51
Postat av: didrik

Något som utelämnats från de flesta diskussioner kring ämnet är att det de facto var Georgien som attackerade Sydossetien och inte Ryssland som oprovocerat börjat bomba Georgien, vilket åtminstone jag fått känslan av från de nyhetsrapporteringar som skett. Jag är långt ifrån ryssvänligt inställd, men i det här fallet är jag beredd att släppa mina tidigare uppfattningar. Fallet är som sådant att USA står inför en oljekris där priset på råolja skenat de senaste åren, medan Ryssland å sin sida har vidsträckta resurser och ett strategiskt läge gällande transport av fossila bränslen från centralasien. Detta späder på de gamla motsättningarna mellan öst och väst som håller på att blossa upp på nytt och Georgiens president Micheil Saakasjvili är inte sen med att spela på detta faktum. Det är möjligt att en indirekt uppgörelse (spekulation i och med att USA inte egentligen agerat) som denna skulle uppstått i vilket fall som helst, men det betyder inte att vi ska blunda för vad det egentligen är. Saakasjvili sätter USA mot Ryssland för egen vinning och struntar fullkomligt i att det enda rimliga är att Sydossetien återförenas med Nordossetien. Om detta bör ske inom Ryssland eller i form av nystatsbildande kan jag däremot inte avgöra, men det verkar stå klart att man inte vill ha något att göra med Georgien.

2008-08-11 @ 10:22:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback