OS en sanktion för fortsatt förtryck.


Enligt  vissa skulle OS i Kina öppna dörren för omvärlden och hindra diktaturens övergrepp mot oliktänkande. Några menade att strålkastarljuset på Kina inför och under OS skulle förmå en regim att lätta på förtrycket och tvätta sin byk?
De förhoppningarna har verkligen kommit på skam.
Tidigt kom rapporter från Amnesty och reportrar utan gränser om att situationen inför OS blivit än värre än tidigare. Människor som var i vägen vräktes från sina bostäder och oliktänkande sattes i arbetsläger.  När Internet censurerades och vissa sajter stängdes förhandlade sig IOK efter påtryckningar från journalistkåren till ett fritt Internet vid presscentra för journalister.
Nu när OS snart är slut har  reportrar utan gränser  publicerat en rapport på sin hemsida i Paris som ger besked.
- Olympiska spelen i Peking har varit en period som stimulerat arresteringar, domar, censur, bevakning och trakasserier av över 100 journalister, bloggare och oliktänkande. (DN)
De tre parker där demonstrationer skulle tillåtas under OS blev som många befarade en fälla. Enligt Human Right Watch har minst 17 kineser fängslats när de ansökt om demonstrationstillstånd.

  Kina har en topplacering på listan över de länder som kränker de mänskliga rättigheterna. Kina är ett land  som övervakar medborgarnas mejl och samtal och  som begår grova övergrepp mot oliktänkande.  Övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna som eskalerade inför och under OS.  Med tanke på OS-stadgans tanke om humanism, fred och ära  borde  Kina aldrig ha fått lov att organisera ett OS. Med facit i hand blev OS inte bara en sanktion för fortsatt förtryck utan också en anledning att dra åt snaran på oliktänkande och regimkritiker.

 Fler inlägg om OS och Kina.
 DN3

Intressant.se
e Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback