FRA-lagen kan få bakläxa av Europadomstolen.

Två jurister Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer skriver på Brännpunkt i SvD att FRA-lagen måste åtgärdas på nio olika punkter. Utgångspunkten för deras resonemang är Europadomstolens två domslut mot liknande lagstiftning i Storbritannien och Tyskland.  Juristerna  menar att den nuvarande skrivningen  av FRA-lagen inte lever upp till Europakonventionen och hänvisar bl a tilll konventionens skydd för den personliga integriteten. De betonar att konventionen är ett minimiskydd för enskildas fri och rättigheter och därför är bindande.

Kärnan i den debatt som förs mot den svenska FRA-lagen rör lagens kränkning av de mänskliga rättigheterna.  Många har just betonat vikten av att lagens syfte är proportionelig till dess konsekvenser. Massavlyssning via signalspaning är inte tillåten. Den måste begränsas och det måste framgå hur och varför signalspaning är tänkt att bedrivas påpekar de två juristerna. 
Att som centerpartiet föreslagit begränsa avlyssningen till  trafik utanför Sverige och skydda svenskars kommunikation är naturligtvis inte förenligt med Europakonventionen om ens teknisk möjlig. Konventionen ger alla såväl svenska som utländska medborgare samma rättigheter.

Niklas Lundblad diskuterar rättssäkerheten i FRA-lagens spår på  SvD`s kulturbilaga. 

- "Det är en svaghet i den moderna staten att vi inte tycks förmögna att att diskutera värden när vi talar om teknik." (SVD )

Vad som är tekniskt möjligt är inte per automatik politiskt eller etiskt lämpligt. Nicklas Lundblad visar hur FRA-lagen kan ge en schimär av säkerhet mot diffusa hot till priset av en förlorad frihet. 
 
-"FRA spanar på svenskar utan beslut av åklagare eller domstol. Säpo, rikskriminalen och tullen vänder sig till signalspanarna på Lovön när en person som de är intresserad av är på väg att resa utomlands. FRA sköter avlyssningen, trots att det inte finns stöd för det i rättegångsbalken". (AB)

Vem som hotar vem är en berättigad fråga? FRA-lagen är ett hot mot vårt privatliv, den personliga integriteten och yttrandefriheten, en klar kränkning av mänskliga rättigheter.  Hur snabbt kan Europadomstolen arbeta? Nu är det bråttom.

SVD , SVD , AB

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, ,

Kommentarer
Postat av: Jonas

Den 16 september visar vi politikerna var skåpet ska stå. Låt dom mötas av en massiv demonstrationnär de startar igen efter sommaruppehållet.

2008-08-26 @ 23:08:19
Postat av: Martin

Nu gäller det att vi blir många den 16 september som visar rikksdagspolitikerna och regeringen att det beslut de tog innan sommaruppehållet var riktigt, riktigt dåligt.

2008-08-26 @ 23:33:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback