Folkrätten ger Ryssland stöd

Ryssland bröt inte mot folkrätten  (uppdaterad)
När det gäller erkännandet av de två utbrytarrepublikerna Abhazien och Sydossetien går meningarna  isär. Statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt anser att Ryssland bröt mot internationell rätt medan juridisk expertis anser motsatsen.

-"I rättsligt avseende var det logiskt att Ryssland erkände Abchazien och Sydossetien som nya stater. Under rådande omständigheter kan slutsatsen inte bli någon annan än att Ryssland med sitt erkännande inte har brutit mot någon folkrättslig regel, anser Göran Lysén, professor i folkrätt vid Uppsala universitet." (SVD)

-"För att ett territorium med dess permanenta befolkning ska anses ha uppnått statstillståndet krävs att det står under effektiv kontroll av en maktapparat med en regering i spetsen, som kan upprätthålla formella förbindelser med andra stater".  (SVD)

De två delrepublikerna har varit oberoende av Georgien under lång tid och sedan 1990 hävdat rätten att vara självständiga stater. Otaliga gånger har Georgien försökt kväsa sydossetierna nu senast under OS-invigningen.

Svenska medier har lyft fram de som kritiserat Rysslands agerande och gömt undan det faktum att det var Georgien som anföll Sydossetiens huvudstad mitt under OS-invigningen. Ryssland s svar lät inte vänta på sig.  Vad annat kunde man förvänta sig? Inringad från väst med missilbaser  i Polen och Ukraina  och ett väntat Natoanslutet Georgien i söder reagerar Ryssland som  alltid   när det är oroligt i gränstrakter. Lärdomarna från Napoleonkriget och Andra Världskriget med fortsatt kallt krig sitter djupt. Det är viktigt att tillbakavisa och fördöma såväl den Georgiska attacken som den Ryska invasionen.
 
-"I medierna framställs kriget som ett försök av Ryssland att ockupera en demokrati av västerländsk modell. Vad avser det "demokratiska" Georgien, är uppenbarligen den med militära medel krossade demonstrationen i Tbilisi mot Saakasjviliis regering i november 2007, införande av undantagstillstånd, samt ockupationen av ­­ tv-kanalen Imedi, helt bortglömt". ( Robert Nilsson på Brännpunkt i SVD 2)

Tonläget har höjts mellan Ryssland och väst och konflikten mellan Ryssand och Georgien har inte sett sin slutgiltiga lösning ännu. Bakom konflikten ligger en kamp om geopolitiskt läge med oljan och pipelines som huvudingrediens. En kamp mellan två forna fiender  USA och Ryssland. En maktkamp där  människorna kommer i kläm.

 -"Med maktkampen mellan USA och Ryssland som huvudingrediens, kryddat med ett i väst och öst splittrat Ukraina, den ryssdominerade halvön Krim och en inrikespolitisk maktkamp skapas en häxbrygd som riskerar att utvecklas till något högst ­explosivt när Natos utrikesministermöte närmar sig i december ".(SVD 3)

Pingat på Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Argbiggan

Dagens DN tar priset i ensidig beskrivning av konflikten i Kaukasus. Den typen av artiklar bäddar för folkpartiets krav på svenst medlemsskap i NATO.

2008-09-01 @ 17:40:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback