Engagemanget vaknar när demokratin hotas.


En elev skrev i min blogg som kommentar på ett inlägg om 80- och 90-talister:
-Faktum är ju att samhället har förändrats och att åsikter och tankar inte tar sig uttryck på samma sätt nu som förut. Men hoppet finns där, och så även tankarna och åsikterna, även om de kanske är mer dolda nu än tidigare.


Med hänvisning till att medlemsantalet sjunker i politiska partier och etablerade intresseorganisationer har slutsatsen dragits att det politiska engagemanget vacklar. Strålkastarljuset har fokuserat på ungdomars bristande politiska intresse.  Det   är en bild som inte alls stämmer med den verklighetsbild jag får i mina dagliga möten med  gymnasieungdomar. Engagemanget finns och lusten att diskutera samhällsfrågor  som berör är inte att ta miste på. 

Professor Erik Amnå som studerat politiskt engagemang och aktivitet på olika nivåer menar att man idag kan tala om "jourhavande medborgare". 
 - Medborgarna ligger så att säga alla i stand by-läge, så länge demokratin fungerar bra. Men om något inträffar - som nyligen när regeringen genomdrev FRA-lagen - kan en opinion mobiliseras praktiskt ­taget över en natt. (SvD)

Opinionen och engagemanget tar andra former och fungerar utanför de traditionella organisationerna jämfört med tidigare. Det handlar om frågor som starkt berör och som omfattar människor med olika grundläggande åsikter och åldrar. Exempel på frågor  som rört om och aktiverat många är Tsunamikatastrofen, utvisningshotade flyktingar, hedersrelaterat våld, behandlingen av fångar på Guatanamobasen  och FRA-lagen för att nämna några. Frågor som har en gemensam nämnare, de handlar om kränkningar eller brott mot mänskliga rättigheter. 

- De nya rörelserna har ett mer globalt perspektiv och de är mer inriktade på rättigheter. Det ­beror delvis på påverkan från EU. Förr i världen var det ju kommunalpolitikern i Sverige som beslutade om din släkting hade rätt till personlig assistent eller ej. Moderna medborgare nöjer sig inte med det. De är beredda att gå till domstol för att få de där extra timmarna i bistånd. Man hänvisar till internationella fördrag. Det är klart, det är något gastkramande för en lokal politiker som har varit van att besluta det där själv. ( SvD)

Om politiker ska överleva och om politikerföraktet ska vändas måste företrädare för politiiska partier och intresseorganistioner ta engagemanget på allvar, lyssna och föra en dialog med de som aktiverar sig i olika frågor, även om de är att betrakta som enfrågerörelser. Opinionen går inte att styra som tidigare och är inte heller lika lokalt förankrad.

UPPDATERAT
- Men den svenska demokratin behöver fördjupas. För första gången ska vi lösa konflikter med medborgare som inte ser ut som våra spegelbilder, skriver Erik Amnå. (AB)


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Ouda

Ooh, vad bra det känns att vara citerad i bold och allt.. För jag gissar att du vet att det var jag som skrev den kommentaren? Iofs under "pseudoym" för att det kändes lite dumt då med betyg och allt, men åsikterna, dom är mina, trots att namnet bara är fint.

Jag måste nog säga att jag tror inte att det finns något bristande engagemang egentligen, det som skiljer sig markant mellan "nu o då" är nog hur åsikterna uttrycks. Åsikter om hur samhället bör fungera uttrycks inte inom organisationer på stadens torg, utan på internet forum, communities och dylikt. Internet helt enkelt. Vi vill vara flexibla och inte binda oss till en specifik ståndpunkt för alla frågor, något som lätt sker om man knyter sig till ett parti.

Sen är vi ju ganska lata också, man engagerar sig inte om man inte måste tror jag är den generella inställningen, men jaja.

Jag vet inte vart jag vill komma med det här, så vi sätter punkt där.2008-08-12 @ 19:52:35
URL: http://ouda.blogg.se/
Postat av: Christina

IP-numret John :), men först i somras.

2008-08-12 @ 20:37:14
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Ouda

Ja, jag vet.. Ip-nummer är fantastiska.. :)

2008-08-12 @ 23:34:54
URL: http://ouda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback