Alliansen backar och ger utrymme åt högerpopulism.

Enligt SKOP`s senaste väljarundersökning backar allliansen  medan oppositionen går framåt. Vad annat var att vänta efter den undermåliga hanteringen av FRA-debatten och den hårnackade omläggningen  av arbetslöshets- och sjukförsäkringssytemet. Det är framförallt de unga som vänder ryggen åt allianspartierna. I åldrarna 18-23 år sympatiserar 63% av väljarna med oppositionen (mp, s och v) jämfört med 29% som stöder regeringspartierna

Alliansens tillbakagång har gett utrymme för högerkrafter att växa sig starkare. Sverigedemokraterna hamnade över riksdagspärren och spås komma  in i riksdagen vid nästa val. Hur är detta möjligt? Ett klart rasistiskt och xenofobt parti är på väg in i Sveriges riksdag.
I tider då börsen rasar, inflationen och arbetslösheten ökar och konjunkturen väntas vika är jordmånen för xenofobi och dess förespråkare  extra god.

Sverigedemokraterna med sitt mörka förflutna, ett  populistiskt parti på högerkanten, måste bemötas med kunskap om partiets bakgrund och viljeyttring.
Sverigedemokraterna har sina rötter i BSS (Bevara Sverige Svenskt) en gruppering som samarbetade med nynazistiska partier i Europa. Flera av partiets lokala företrädare var i början av partiets historia aktiva både i Sverigedemokraterna och öppet nazistiska grupperingar.
Bland Sverigedemokraternas nämndemän, kommunfullmäktigeledamöter och lokala styrelseledamöter finns flera personer som under de senaste åren donerat pengar till militanta nazistgrupper enligt en granskning som Expo och Expressen gjort.
Detta må vara historia. Var står partiet idag?
Sverigedemokraterna vill inte kalla sig ett främlingsfientligt parti. Att partiets politik bygger på en framtidsvision präglad av rasism är svårt att dölja.  I Sverigedemokraternas Sverige krävs att alla är "svenskar", eller som partiet själva skriver i sitt principprogram:
 "Den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten, vilket i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen." 
Att påstå att detta inte handlar om främlingsfientlighet och ren rasism är att försöka slå knut på sig själv. Kulturnationalism är inget annat än "en rasism i fårakläder".  SD´s invandringspolitiska program  har fått stark kritik från både Amnesty , Rädda Barnen och FARR (Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd ).


SVD1, SVD2,

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Calle

Din retorik är ett föråldrad sedan ett par år. Samma gamla klyschor har inte hjälpt hitills, och lär inte hjälpa i framtiden - och detta på för att verkligheten ser ut som den gör. Så länge inte politikerna kan sätta mental munkavle även på väljarna, så länge kommer sd att öka.

2008-08-24 @ 13:48:11
Postat av: Anonym

Calle,

Vad partierna måste göra är att ta debatten med SD. Inte som nu sticka huvudet i sanden och låtsas som om SD inte existerar. Jag tror på kunskap.

/annarkia

2008-08-24 @ 14:00:00
Postat av: Dexter

Jordmånen för Sd är inte Alliansens nuvarande åtgärder utan sossarnas totala ignorans inför förorternas gettoisering från mitten på 90-talet och tio år framåt. Sd är en reaktion på att samhället blivit osäkrare. Dina slutsatser går inte hem hos gemene man, var så säker. Du kanske lyckas gjuta mod i dina geliker på vänsterkanten, men inga osäkra väljare lyssnar på dig.

2008-08-24 @ 14:10:33
Postat av: annarkia

Dexter,

Din syn att grogrunden ligger i ett osäkrare samhälle och bristande integration håller jag med om. Ett samhälle som låter allt fler hamna i utanförskap trots löften om det motsatta , ett samhälle där de som har makten börjat slå på de som redan ligger, sjuka och arbetsösa, är ett osäkrare samhälle.

/annarkia

2008-08-24 @ 15:01:11
Postat av: Sara

Det är inte bara Sverige det handlar om. Överallt blommar högerextremismen upp igen. Visserligen under olika namn men med samma gamla budskap omsorgsfullt inpackat i kappsäcken.2008-08-24 @ 15:24:11
Postat av: Anton

Skillnaden mellan igår och idag är inte så stor. Ny förpacckning med gammalt budskap. Samma rasism nu som då.

2008-08-25 @ 00:08:33
Postat av: Anonym

Patrik apropå länken till min blogg och ditt inlägg

Se kommentarsreglerna!

Kopplingen mellan SD och BSS är ett faktum som inte går att sopas under mattan. Varför inte stå för det?

Att andra partier också har saker i källaren är ett korrekt argument. Att däremot säga att s sysslade med rashygien fram till för några decennier stämmer inte. Det ligger längre tillbaks i tiden och de har gjort upp med sitt förflutna på den punkten. Observera att jag på inget sätt försvarar vare sig det rasbiologiska institutet ekller steriliseringslagen som är en mörk fläck i svensk historia. Vad det gäller ditt påstående m har jag ingen möjlighet att kontrollera det.

Att påstå att Rädda Barnen som ska värna alla barns rättigheter utifrån Barnkonventionen och Amnesty vars uppgift att värna de mänskliga fri och rättigheterna gör ett allvarligt misstag när de kritiserar SD`s invandringspolitiska program är inget annat än nonsens och vilseledande argumentation.

/annarkia

2008-08-25 @ 13:48:39
Postat av: Patrik, Ängelholm

Varför kommenterar du det jag skriver om du nu inte vill publicera det? Otroligt fegt och ynkligt. Inlägget ligger nu på min blogg istället.

2008-08-25 @ 14:57:04
URL: http://patrikohlsson.wordpress.com
Postat av: Patrik, Ängelholm

...och sen har du mage att yra om att man måste ta debatten med Sd.Gapskrattar!

2008-08-25 @ 15:07:33
URL: http://patrikohlsson.wordpress.com
Postat av: annarkia

Patrik,

Igen se kommentarsreglerna.

Länken jag refererar till ovan finns i högermarginalen på min blogg och låg där när jag skrev kommentaren ovan.. Med den länken kom din kommentar in på min blogg bakvägen. Länken l ligger kvar för intresserade att läsa. Det var orsaken till min kommentar ovan.

Det är de politiska partierna som jag hoppas kommer ta debatten med SD och det är vad jag också skriver. Kommentarsfältet är till för kommentarer och inte debatt.

/annarkia

2008-08-25 @ 16:01:21
Postat av: Joanna

SD kan gynnas av att andra partier lovar att frysa ut dem, det ger dem en underdog-stämpel.

2008-08-25 @ 18:49:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback