Obamas retorik och verkligheten.

President Obamas retorik är det inget fel på . Enbart retorik river inga murar.
Obamas  sits är inte avundsvärd. Hans kampanj väckte förväntningar på förändring.  Förändringar som de kapitalstarka aktörerna inte går med på. 
Obamas presidentinstallation väckte hopp inte bara i USA utan världen över.  Inte mycket av de förändringar som utlovades har än så länge infriats.

En pressad president höll i natt sitt State of the Union-tal.

– "Jag sa aldrig att ”change” skulle bli lätt eller att jag skulle kunna åstadkomma det på egen hand, sa Barack Obama som medgav bakslag – till och med välförtjänta sådana – under det gångna året."(SvD)


Talet inriktades jobb och ekonomi.
Obama aviserade bl a en frysning av de offentliga utgifterna i tre år med undantag för försvaret, pensioner och äldresjukvården.

Paul Krugman amerikansk nationalekonom  skriver att Obamas politik är en katastrof och tillägger :
-"Obama likviderar sig själv".(NY Times)

Vad han menar är att  det är dålig politik att frysa utgifterna när ekonomin fortfarande lider av massarbetslöshet. Krugman dömer ut Obamas politik och menar att han sviker allt som hans anhängare trodde att de arbetade för.


Vad som händer med sjukvårdsreformen är skrivet i stjärnorna efter det att demokraterna förlorade sin supermajoritet i senaten. En vädjan till kongressen i nattens tal att inte lämna reformen i sticket är ett sista halmstrå.

Obama nämnde till skillnad från sin föregångare säkerhetspolitiken sist i sitt tal  Truppnärvaron i Irak består och i natt lovade Obama åter att Irakkriget ska avslutas.  Vinna krig är lätt för världens enda kvarvarande supermakt medan freden är svårare att säkra. Irak är idag ett samhälle i totalt kaos med inbördes strider och laglöshet. Det är arvet efter den brittisk-amerikanska invasionen.

I snart ett decennium har västvärlden under USA:s ledning krigat i Afghanistan. Obama lovade också fortsatt truppnärvaro. Mycket talar för att det kriget håller på att utvecklas till ett nytt Vietnam även om ny strategi planeras.

Guatanamobasen finns kvar och nämndes inte ens i talet.

Av Kairotalet blev intet.

Bloggat: Jinge, R-a Malmö
Läs även andra te of the Union, , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Kalle

Utan Obama finns inget hopp

2010-01-28 @ 15:08:35
Postat av: Amer Al-bayya

Hej,Obama vill,Obama kan...Obama sa inte något om Palestina i sitt tal, varför??

Man ska fråga AIPAC..Fakta är www.aljazeera.net

Alla krig behöver makt och pengar och folks stöd...Vem har makten i USA?..Vem styr politiken i USA???..Vem har alla pengar??Vad och vem är USAs kongress?Var är media som styr och bestämmer??..Var är USAs folk??..Svaret är AIPAC..Vad och vem är AIPAC??.Vet världen om det??Jimmy Cartar har kritiserat AIPAC hård..En del vill stoppa AIPAC..J Strret.Vaför dör USAs soldater och för vem??.Varför dör USAs soldater och för vem??..Varför försvarar USA Israel orättvist??Fakta är www.aljazeera.netAIPAC är Israel lobby i USA över USAs politik..Och över USAs kongress.De har makt,rika och inflytande över allt i USA..EU kan inte gå mot de..

Stoppa AIPAC, USAs folk nu.Fakta är www.aljazeera.net

2010-01-28 @ 17:05:44
Postat av: Magnus Johansson

Hej! Vet du varför Obama är olaglig som USA:s president? (Det är inte början på en rolig historia eller ordvits, trots att det kanske låter så.)

2010-01-29 @ 23:15:00
URL: http://www.newsmill.se/user/magnusjohansson
Postat av: annarkia

@Magnus Johansson

Nu är du allt ute och seglar. Högsta Domstolen granskar om beslut strider mot grundlagen.

2010-01-30 @ 02:38:13
Postat av: Magnus Johansson

Aj då, det var trist; alltså segling är ju jättetrevligt, men kanske inte på det här viset. Om jag säger så här då: Vet du vad USA:s grundlag kräver av den som är landets president?

2010-02-01 @ 20:26:45
URL: http://www.newsmill.se/user/magnusjohansson
Postat av: annarkia

@Magnus Johansson

Svar ja

2010-02-01 @ 21:24:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback