Låt inte barnen vänta.


Maria Larsson ger barnfamiljer hopp men bara om hon blir återvald.
Allt fler barn blir bostadslösa när familjen inte kan betala sin hyra. Hur kommer de barnens framtid att se ut om de saknar fast bostad? När familjer hamnar i trångmål drabbas  barnen illa. Nu aviserar
Maria Larsson folkhälsominister(KD) att hon vill  ha en lag som förbjuder att barn vräks.  Bra!

-Hon kommer under nästa mandatperiod, förutsatt att hon sitter kvar, driva frågan om att lagstifta mot värkning av barn.(Dagen)

Skynda på med det arbetet.  Vänta inte till nästa mandatperiod.Barnens väl borde få stå ovanför all partipolitik och valstrategi.
Det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till en bostad enligt FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna.  Det gäller alla oavsett ålder!

Bloggat: ScaberNestor, Kaela , Resurspank
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Tonårsmorsa / Fatou

Bra inlägg! Bra att du uppmärksammar det!

2010-01-31 @ 11:59:37
URL: http://tonarsmorsa.se
Postat av: annarkia

@Tack Fatou

Barnen , är samhällets framtid.

2010-01-31 @ 13:58:58
Postat av: Rolf Nilsson

Alla ingår mer eller mindre i den kedja där det handlar om att trampa på andra för att hålla sig över vattenytan. Pengar är det rådande maktmedlet. I ett samhälle där det räcker med ett litet streck eller några bokstäver för att ödelägga en människas liv är det svårt att tro på olika färger. Rött, blått eller grönt är för den som inte blir respekterad mer och mer kopplat till de skador man ådrar sig i fallet, då när besluten redan har fattats. Om ett allmänt och ärligt intresse finns att lösa hemlöshetsfrågan, då skulle vi inte dela frågan mellan vuxna och barn. Alla är någons barn! Men då det äntligen uppdagats (vanvårdsutredningen) hur illa vi har tagit och fortfarande tar hand om barn som av en eller annan anledning fråntagits sina biologiska föräldrar av myndigheter, blir det också en valfråga. Vi kan nästan dagligen snaska i oss "socialporr" om hur vräkta barnfamiljer samlades upp i barackliknande getton i Skåne, om enskilda barn som tvingas bo bland odjur som i mångt och mycket har mer rättigheter än barnen själva. Så vad skulle skillnaden vara för dessa barn om flaggan var blå eller röd. Oavsett färgen på makten är det vi människor som kan göra skillnad genom att fråga oss själva. På vilket sätt bidrar vi till att människor stöts ut i vårt samhälle?

Nu är det valår igen, det är de år vi "bombarderas" av politiska vallöften i form av visioner. Partiers olika visioner om hur vårt samhälle ska styras och samtidigt hjälpa alla utsatta börjar nu mer och mer fylla upp tidningar och annan media på bästa reklamplats.

Fördummande och förljugen lobbyism verkar vara politikers främsta arbetsverktyg varje år det är dags för medborgarna att gå till valurnorna. Det är svårt att se någon demokrati i ett samhälle där "vanliga" människors egna tankar, upplevelser, reflektioner och lösningar i det närmaste i politikers och tjänstemäns ögon ses som rättshaveri.

Just i detta fall gäller det den alltid aktuella men cementerade valfrågan om hemlöshet och den sedan länge totalhavererade bostadspolitik som förts och förs i framförallt våra större städer.

Stefan Nilsson (MP) har skrivit en debattartikel i Dagens samhälle och konstatera där att hemlöshet är ett bostadspolitiskt problem och att bostaden bör bli en mänsklig rättighet. Va? Vilken insikt, men den ger knappast honom något nobelpris. Då liknande utspel är ett av många populistiska valfjäsk och uttalande vi åter igen kommer fyllas med under det kommande året av i så gott som alla valstugor.

Men jakten efter den relativa makten visar också en annan sida av våra politiker, nämligen en okunskap vad gäller ”rätten till bostad”.

Denna "rätt" har vi redan skrivit under på i allas våra mänskliga rättigheter.

Men då vi inte i närheten lever upp till allas våra mänskliga rättigheter kanske den överenskommelsen inte längre anses vara gällande och måste skrivas om. Då kan vi under tiden detta sker kanske hänvisa till vår egen grundlag (regeringsformen).

Där står bland annat i sista stycket: "Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till bostad och verka för social omsorg och trygghet". Om inte denna, vår egen grundlag som skall vara vägledande i ett demokratiskt rättssamhälle efterlevs av våra politiker och tjänstemän, vad händer då med övriga lagar? Vi behöver inte gå många meter ut från våra egna trygga hem, alltså vi som inte är hemlösa, för att med egna ögon se alla kränkningar av vår grundlag våra förtroendevalda står för, men inte behöver stå till svars för.

Det finns utöver detta vissa riktlinjer socialtjänsten har gällande ”rätten till bostad”. Enligt Socialtjänstens allmänna riktlinjer vad gäller bostad finns nämligen 5 punkter som ska vara vägledande, och detta inte enbart för nyproduktioner av bostäder.

1.alla människor har rätt till en bostad med modern utrustning,

2.alla människor har rätt till en bostad som är väl underhållen,

3.alla människor, oberoende av ålder eller handikapp, har rätt till en bostad som fyller kraven på god tillgänglighet,

4.förbättringar i bostadsbeståndet bör inriktas så att de främjar ett jämlikt och integrerat boende och

5.kvaliteterna ska i den befintliga boendemiljön ska omhändertas varsamt.Men som sagt, så verkar det inte finnas någon som helst vilja, varken politisk eller på tjästemannanivå att det inskrivna i vår grundlag eller socialtjänstens riktlinjer efterlevs. Så då har med några enkla pennstreck och mycket lobbyism våra politiker, tjänstemän och frivilligorganisationer kommit överens om en ynklig och godtycklig "tak över huvudet garanti" som ännu en ickefungerande lösning på hemlösheten som alternativ. Det är anmärkningsvärt att våra politiker så enkelt med våra skattepengar i form av bidrag får/kan tystas ner de myndigheter och organisationer som säger sig vilja hjälpa våra hemlösa till ett värdigt liv och i värdigt ingår ett fungerande privatliv.Rolf Nilsson

Föreningen Stockholms hemlösa
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback