Ett första steg?

Ett litet steg men i rätt riktning tog Vellinge kommunstyrelse som nu beslutat att skriva avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn med skyddsbehov. Fem till åtta barn är kommunen beredd att ta emot med placering i familjehem om boende kan ordnas, säger  kommunalrådet L ars-Ingvar Ljungman(m) .  Idag finns det en familj som är beredd att öppna sin dörr..

Efter massiv kritik och bassning uppifrån då Malmö i höstas placerade ensamkommande flyktingbarn på ett privat transitboende i Hököpinge i Vellinge kommun tar kommunledningen ett litet steg i rätt riktning. Några fler avtal tror inte Lars-Ingvar Ljungman att det kan bli fråga om.

Bättre sent än aldrig kan tyckas och  kanske kan Vellinges försiktiga steg få fler kommuner att våga ta steget och sträcka ut en hjälpande hand.  Migrationsverket räknade med att minst 2400 ensamkommande flyktingbarn skulle söka asyl i Sverige 2009. I november 2009 hade verket registrerat  1984 ansökningar om asyl och då väntade 500 av dem fortfarande  på kommunplats. Enligt Rädda Barnen har Sverige svårt att leva upp till våra åtaganden  enligt FN:s barnkonvention på grund av kommuners ovilja att ta emot barnen.
-"Av dem som kommit i år (2009) är drygt hälften 16–17 år. Andelen som är 13–15 år ökar dock. Alla under 18 år har rättigheter enligt FN:s barnkonvention." (DN)
Karta som visar vilka kommuner som skrivit avtal med migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Tidigare inlägg
Bloggat: R-a Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i,Ekot

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback