En urholkad generell välfärd ökar klyftor

En lögn som upprepas tusenfalt blir till slut en sanning. Det är en sanning med modifikation.
Lögnen rår inte på den verklighet som är så uppenbar. Talet om att jobbskatteavdraget skulle leda till ett rättvisare och jämlikare samhäll är ren desinformation.  Jobbskatteavdraget eller skattesänkningarna som gynnat de som har mest  och finansierats med försämringar för arbetslösa, sjuka, förtidspensionärer och pensionärer har istället ökat klyftorna. Den rikaste tiondelen av befolkningen har fått 60 procent av skattesänkningarna. En omfördelning utan dess like där de rika blir rikare och de fattiga fattigare skapar ökar ojämlikheten.

Skattesänkningar som urholkar den generella välfärden,
den välfärd som omfattar alla i samhället skapar klyftor som också växer på sikt.  När den generella välfärden krymper blir det upp till var och en av oss att planera för framtiden. Det är den friheten vi får, att köpa egna trygghetsförsäkringar.c Men har alla råd att teckna de försäkringar som krävs för att kunna betala sjukvård, täcka inkomstbortfall vid sjukdom och ge en pension som går att leva på?

Den kritik som JO nu riktar mot försäkringskassan har sin grund i de lagar regeringen stiftat utan tanke på konsekvens.


Den frihet Schlingman, moderaternas propagandagenera,l talar om är de besuttnas frihet. Den moderatledda regeringens politik som ökat klyftorna och ojämlikheten  har därmed också minskat friheten och jämställdheten för flertalet i samhället.

-"Ju jämlikare ett samhälle är ju större frihet. Men eftersom moderaterna för en politik för ökade klyftor, för ökad ojämlikhet så för moderaterna och alliansregeringen också en politik för minskad frihet och en politik för minskad jämställdhet." (Anders Svensson)
Moderaternas människosyn är allt annat än solidarisk och jämlik. Jobbskatteavdragets retorik klarar inte ett möte  med verkligheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , ,

Kommentarer
Postat av: Kent Karlsson

Jobbskatteavdragets baksida:"Vi vill inte ha lönesänkningar"

Anders Borg i Rapport, 19 maj"Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen"

Anders Borgs statssekreterare Per Jansson förklarar fördelarna med att sänka inkomst-skatten, vid ett möte på UD, 26 augusti."Länk till expressens artikel:

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1701097/hemliga-planen-sank-lonernaCitat ur artikeln:

"Trots att regeringen säger sig inte vilja sänka lönerna, så använder de alltså lönesänkningar som ett argument för sin politik på sina egna möten.

Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet "reservationslönen":

- Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för.

Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna?

- Ja, det kan man säga. Många skulle säga att man då bäddar för det här med "working poor", som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner."Något att tänka på för dem som är lyckliga över jobbskatteavdraget, det kanske inte är så bra för oss i förlängningen! Ja, döm själva!

2010-01-30 @ 11:12:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback