Politik som påverkar vår vardag .

Debatten mellan de två huvudkandidaterna till statsministerposten
efter   valet  i september var efterlängtad av många. Alla medier spådde och hade synpunkter på hur debatten skulle gå. Här hemma  tyckte M att det var lika bra att skriva ett inlägg redan innan.  Vad som kommer att sägas är ju redan känt  var motiveringen. Jag var mest nyfiken på om den korta tid Reinfeldt och Sahlin hade till sitt förfogande skulle räcka till för att visa på vilket samhälle  som kan bli följden av de rödgrönas och alternativt alliansens politik.

Märkligt hur politik i media  har reducerats till en kamp
mellan två kombattanter som skulle kunna försiggå på vilken idrottsarena som helst. Vem vann debatten skriker rubrikerna.  Politik är så mycket mer. Politik handlar om  hur våra liv kommer att påverkas av fattade beslut , kort och gott om vår vardag.

Det block, parti eller politiker  som bäst beskriver verkligheten
så att vi som lyssnar känner i gen oss vinner hjärtan. Reinfeldt hänvisar till hur det var innan då Göran Persson var statsminister och blundar för att det nu är tre partier i ett rödgrönt block som för taktpinnen.  Alliansens politik har mött verkligheten och det är ingen hemlighet hur alliansens politik påverkat välfärden.  Det hjälper inte att hänvisa till finanskris.  Det är inte krisens  fel att jobbskatteavdrag  finansierats med urholkade socialförsäkringar. Idag känner alla eller har hört talas om någon som varslats och fått leva på sänkt a-kassa eller någon som fråntagits sjukpenning inte på grund av att personen är frisk utan för att X antal dagar gått.    

Reinfeldts taktik att ställa tusen frågor till Mona Sahlin gav henne utrymme att förklara de rödgrönas syn på ökade klyftor, stupstock, skatters fördelningspolitiska funktion och jobbpolitik. Reinfeldt gjorde misstaget att förlita sig på sin framtoning som inte höll hela vägen. Irritationen puttrade och avslöjades i kroppsspråket.

Pensionärerna är en viktig väljargrupp det märktes då både Reinfeldt och Sahlin lovade guld och gröna skogar dock utan att precisera sig närmare. De var rörande överens om att pension ska följa ekonomisk utveckling istället för att ha funderingar på annan modell.  Ingen andades något om hur man förebygger sjukdom utan bägge parterna har fastnat  i  sjukförsäkringens utformning.  Norge har har fler sjukdagar men ett friskare folk och betydligt fler som orkar arbeta full tjänst fram till pension . Hur kommer det sig?

Så ser min bild av debatten i agenda ut. Väl medveten om att det finns fler bilder.
Vi betraktar ju gärna verkligheten utifrån färgade glasögon och lyssnar på det som stämmer med våra åsikter.  Valet känns som ett ödesval där två samhällsmodeller som kommer att påverka vår vardag står mot varandra.  Skatterpolitiken som fördelningsinstrument och välfärdens finansiering är den viktigaste skiljelinjen.


Media:
AB1 DN12 SvD Ex
Många har bloggat och några med olika mening är: Jinge, Peter Andersson, Kent Persson, Röda Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, ,

Kommentarer
Postat av: Michael

politik = En dåres kompass

2010-01-25 @ 14:40:08
Postat av: C

Ledande moderatpolitiker hånar i en artikel Alexandra som kastats ut från sjukförsäkringen. Nu visar de sitt rätta ansikte helt öppet.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6483262.ab

2010-01-25 @ 18:30:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback