Hedersrelaterat våld och sjuka män.

Mordet på en 16-årig flicka i Turkiet väcker starka känslor. Ett mycket bestialiskt mord där flickan begravts levande och kvävts till döds  för att hon har haft manliga vänner.   Hur kan någon anse att detta  skulle vara mer legitimt än att flickan träffat killar?  Ett fasansfullt brott utfört av sjuka män i hederns namn!

Att män mördar och misshandlar kvinnor  har mycket litet att göra med religion och kultur. I Sverige  misshandlas kvinnor till döds av ursvenska män  som lider av patologiskt kontrollbehov och svartsjuka. Sjuka män finns i alla kulturer. 

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett av många olika uttryck för det våld som riktas mot kvinnor.
Det finns dock en en viktig skillnad och det är den planerade kollektivistiska aspekten som kännetecknar det hedersrelaterade våldet . Den som utövar hedersvåld tror att handlingen ska leda till att hedern återställs.


Socaialstyrelsena definition av hedersrelaterat våld:
-Hedersrelaterat våld och förtryck kan se ut på många olika sätt men utmärkande är att det är planerat, kollektivt och att hederstänkande har en avgörande roll. Förtrycket sker i patriarkala system och handlar i till största del om kontroll av flickors och kvinnors sexualitet, där handlingar ses som symboler för släktens heder. Våldet kan ta sig många olika uttryck såväl psykiskt som fysiskt, sexuellt och socialt.

Shatrifs hjältar, de unga muslimska killarna
som vågat utmana och informera för att motarbeta hedersrelaterat våld i Sverige  är verkliga hjältar. Sharifs hjältar är en organisation som en organisation som bekämpar de delar av hederskulturen som strider mot de mänskliga rättigheterna.  Filmatiseringen av deras arbete borde alla gymnasieungdomar få se och diskutera .

Skolan kan  göra en enormt viktig skillnad om man vågar se, har   kunskapen och verktygen som behövs för att  agera.

När det gäller förekomsten av hedersrelaterat våld i Sverige
är det  ett faktum att för vissa är hederskulturen inget man tar med sig hemifrån utan något man tillägnat sig här i Sverige. Frustrationen över att inte höra till, att inte vara någon att vara en som ingen vill anställa ligger bakom. Definitivt inget som ursäktar hedersvåld men något som ger en hint om hur våldet kan förebyggas. Alla som är bosatta i Sverige  har  rätten att också få höra till. 

Bloggat: Svensson om bestialiska mord, Stationsvakt som anser att Turkiet kan söka sig till likasinnande Röda Malmö om de svenska  hedersmorden.

Bloggar om hedersmord, turkiet, politik, samhälle,
Kommentarer
Postat av: Christine

"Hur kan någon anse att detta skulle vara mer legitimt än att flickan träffat killar"

"Att män mördar och misshandlar kvinnor har mycket litet att göra med religion och kultur"Detta kanske inte gäller hederskulturen bland kurder?

2010-02-05 @ 16:28:47
Postat av: silvertörne

Själv brukar jag försöka kalla företeelsen "hederslöst våld".Tycker det säger mer om vad det egentligen handlar om...

2010-02-05 @ 17:22:12
URL: http://blogg.aftonbladet.se/silvertorne
Postat av: annarkia

@silvertörne

det ska jag lägga på minnet

2010-02-05 @ 17:40:00
Postat av: annarkia

@Christine

De kurder jag känner utövar ingen hederskultur.

2010-02-05 @ 17:44:17
Postat av: Kalle

Tja,det hela blir ju inte bättre av att en författare till en bok om hedersvåld avslöjas som en som använder sig av precis samma strukturer:http://www.realtid.se/ArticlePages/201002/03/20100203104824_Realtid135/20100203104824_Realtid135.dbp.asp

2010-02-05 @ 18:33:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback