Vad händer med de röda efter rödgrön valseger?

De rödgröna grejade det i Norge. Vann över de borgerliga och får mandat att regera ytterligare en period mot alla odds.
Alla är kanske inte lika glada som Jens stoltenberg och Arbeiderpartiet. Sosialistiskt Venstre (SV) motsvarigheten till Vänsterpartiet i Sverige tappade rejält medan norska socialdemokraterna Arbeiderpartiet gick fram. Är det vad vi kan vänta oss vid valet 2010 att vänsterväljare satsar sina kort på det socialdemokratiska partiet?

Företrädare för SV i Norge funderar på att inte delta i regeringssamarbetet
väl medvetna om att ju mindre partiet är desto mindre inflytande på politiken. En humanare asylpolitik och ett tillbakadragande från Afghanistan är frågor som ligger SV varmt om hjärtat och som de har haft svårt att få gehör för. Är det den sitsen vänsterpartiet  kommer att få i Sverige om de rödgröna vinner valet 2010?

I dag avslöjas att socialdemokraterna inte vill ha någon lag mot att privata företag gör vinst på skol- eller vårdverksamhet.  Däremot vill de  lagstifta mot att sälja offentlig verksamhet till underpris.
-"Vi kan aldrig acceptera att privata ägare tar ut stora vinster genom att göra avkall på kvaliteten i välfärden, eller genom att välja bort de medborgare som är minst lönsamma.
Vi vill också införa en lag om investeringsskydd så att skattefinansierad verksamhet inte kan slumpas bort till privat ägare till underpris." (Förslag Om Välfärden inför socialdemkraterna kongress)


Vad  säger Lars Ohly och Vänsterpartiet om det? Är det en godtagbar kompromiss?

I Norge gick det högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet fram.
Någon plats i regering blir det inte då både de rödgröna och de borgerliga avvisat samarbete. Så gör också de rödgröna i Sverige samtidigt som Reinfeldt fortfarande inte kan ge besked.
Frp har under åren skalat av sig de värsta kantigheterna för att anpassa sig och göra sig salongfäiga. På samma sätt gör Jimmy Åkesson och Sverigepartiet. Något att se upp med menar Peter Andersson.

Få se nu om Sverige kan göra som Norge. Grattis Norge!

Bloggat: Svensson, Röda Malmö, Jjn, Lasse

Media: SvD SvD2 DN DN2 AB AB2 AB3 Sydsv Exp Exp2 Dagen HD VG DB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

UNDER STRECKET-
------------------------------------------------
Observera! Anna Wester om Dold Agenda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback