Mediebevakningen av influensan skrämmer.

Det första dödsfallet av bekräftad svininfluensa i Sverige har nu inträffat.Tragiskt med tanke på att en intensiv sjukkvård kan  rädda liv.
Enligt riktlinjerna ska en person inom riskgrupperna vid misstänkt svininfluensa tas in för vård. Mannen, som enligt uppgifter i media hade flera av de sjukdomar som betraktas som riskabla i samband med svininfluensa, hade varit i kontakt med sjukvårdsupplysningen men var kvar i hemmet.
I en vanlig influensa dör ca 2000 personer. För de allra flesta kommer sjukdomsförloppet att bli precis som vid säsongsinfluensan. Mediebevakningen kännetecknas av sensationsjournalisik och kan ställa till mer skada än A/H1N1 viruset i sig. Ingen tjänar på om rädslan och paniken sprider sig. Vaccin är på väg och vill man låta vacinera sig så räcker de beställda doserna till hela befolkningen
.
Är det försiktighet och god planering eller är rädsla som ligger bakom det faktum att handsprit  tog slut på apotekshyllorna? Om jag går till mig själv så har jag vare sig bacillskräck eller symtom på hypokondri . Vi  bor just nu nästan  helt allena ute i skogen på kusten. Trots detta  tog jag med handsprit jag inhandlat vid tidigare tillfälle när jag var hemma i stan en vända. I går vid besök i den stora staden Göteborg märkte jag att jag var extra vaksam då jag hörde någon hosta och fräste till åt M att inte ta i ledstången vid parkeringshuset i Nordstan. Tvättade händerna i sprit när jag kom hem. Försiktig och förnuftig eller rädd och smittad av medias panikskapande bevakning av influensan?
Vid vanlig influensa anses jag tillhöra en av riskgrupperna och har rekommenderats vaccination.  Den vaccinationen har hållit borta både influensor och vanliga förkylningar. Den här gången har jag som flera andra vacklat fram och tillbaks på grund av rapporteringen om biverkningar och sämre immunsförsvar längre fram. Vad händer om viruset muterar? Har de som smittats av svininfluensan då ett bättre försvar?

Bloggat: Jinge Svensson
Media: SvD SvD2 SvD3 SvD4 DN DN2 AB AB2 AB3 Exp Exp2 Sydsv Intressant
Bloggar om svininfluensa,A/H1N1 vaccination, politik, samhälle,

Kommentarer
Postat av: EH

Jag tänkte också som dig förut, att det mest handlar om sensations-journalistik. Men tyvärr börjar jag faktiskt bli nojig på riktigt.Anledningen till detta är att denna influensa är av samma sort som spanska sjukan. Läser man om hur den influensan utvecklades så finns det skrämmande likheter. Den första vågen var mild sedan den andra vågen som kom till hösten var mycket värre. Sedan har jag för mig att spanska sjukan drabbade unga människor i hög grad. I spanska sjukan omkom mellan 40-100 milj (finns olika källor på antalet) människor. Har funderat på om politikerna har detta i åtanke men inte nämner något för att inte skrämma folk och att det är till viss del därför de pröjsar flera miljarder för vaccin i kristider, inte enbart att det är kostsamt när många insjuknar samtidigt. Jag hoppas någon kan motargumentera detta för jag hoppas jag har fel!

2009-09-01 @ 18:33:43
Postat av: honey and truth

Det ÄR allvarligt och bra att vi får saklig info och råd som skyddar oss!I övrigt håller jag med tidigare kommentar av "EH"

2009-09-02 @ 10:47:30
URL: http://blogg.aftonbladet.se/31116
Postat av: Johan Niklasson

Ett otestat vaccin för en virusvariant som inte ens finns ännu. Svininfluensan (H1N1) är mildare än en vanlig influensa. Vaccinet innehåller Thimoresal (kvicksilver), Skvalen (squalene) och ett hundratal icke namngivna ingredienser.WHO ändrade pandemidefinitionen i Maj så att varje influensa i modern tid skulle kunna klassas som en pandemi av nivå 6. När en pandemi av nivå 6 utlyses får WHO kontroll över alla stater vilka tecknat avtal med WHO (Inklusive Sverige). Militär i samtliga medlemsländer förbereder massvaccinationerna.Den 28:e september börjar vansinnet. Innan dess kommer troligen lagar åberopas vilka tvingar samtliga medborgare att ta vaccinet. Dessa lagar strider mot mänskliga rättigheter. Du har rätt att vägra vaccinera dig.Bland vaccinerade kommer troligen nya underliga sjukdomar och även svininfluensan att breda ut sig (precis som vid alla andra vaccinationer får en viss procent av de vaccinerade sjukdomen de vaccineras mot).Någon ersättning är inte att vänta eftersom Sveriges regering accepterat kravet från vaccintillverkarna att de är helt ansvarsfria och åtalsimmuna. Svenska staten ger kanske ett par tusen kronor som klapp på axeln.Informera dig - det gäller ditt liv! www.theflucase.com

2009-09-03 @ 18:05:04
Postat av: Bjj

Dödligheten vid smitta ska vara 0,4%. Det måste ändå vara mycket högre än den vanliga influensan. Om hela populationen smittas betyder det 40 000 döda. De flesta mellan 20-30 år.Hur som helst. När jag fick baconfebern testade jag propolis och blev bättre på en gång(ett ämne som bin gör föra att skydda bikupan från angrepp).Tamiflu är kanske inte det enda som skyddar om man får influensan.Anti-influenza virus activity of propolis in vitro and its efficacy against influenza infection in mice.Shimizu T, Hino A, Tsutsumi A, Park YK, Watanabe W, Kurokawa M.Antivir Chem Chemother. 2008;19(1):7-13.Anti-influenza virus effect of some propolis constituents and their analogues (esters of substituted cinnamic acids).Serkedjieva J, Manolova N, Bankova V.J Nat Prod. 1992 Mar;55(3):294-302.Mechanism of herpes simplex virus type 2 suppression by propolis extracts.Nolkemper S, Reichling J, Sensch KH, Schnitzler P.Phytomedicine. 2009 Aug 12. [Epub ahead of print]Effect of Egyptian propolis on the susceptibility of LDL to oxidative modification and its antiviral activity with special emphasis on chemical composition.Abd El-Hady FK, Hegazi AG, Wollenweber E.Z Naturforsch C. 2007 Sep-Oct;62(9-10):645-55.[Propolis' antimicrobial activity: what's new?]De Vecchi E, Drago L.Infez Med. 2007 Mar;15(1):7-15. Review. Italian.Antiviral Activity and Mode of Action of Propolis Extracts and Selected Compounds.Schnitzler P, Neuner A, Nolkemper S, Zundel C, Nowack H, Sensch KH, Reichling J.Phytother Res. 2009 May 27. [Epub ahead of print]In vitro antimicrobial activity of a novel propolis formulation (Actichelated propolis).Drago L, De Vecchi E, Nicola L, Gismondo MR.J Appl Microbiol. 2007 Nov;103(5):1914-21.Antibacterial, antifungal and antiviral activity of propolis of different geographic origin.Kujumgiev A, Tsvetkova I, Serkedjieva Y, Bankova V, Christov R, Popov S.J Ethnopharmacol. 1999 Mar;64(3):235-40.Synergistic effect of flavones and flavonols against herpes simplex virus type 1 in cell culture. Comparison with the antiviral activity of propolis.Amoros M, Simões CM, Girre L, Sauvager F, Cormier M.J Nat Prod. 1992 Dec;55(12):1732-40.

2009-09-08 @ 21:06:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback