Taktiska övervägande gav smalare agenda.

Anmärkningsvärt att valda EU-ledamöter som talat så väl om integritet och rättssäkerhet uteblir från ett viktigt möte i EU.
Igår möttes EU-parlamentets delegation till förlikningskommitté för att diskutera 138:an i telekompaketet . Tillägg 138 som tidigare antagits av EU-parlamentet har mötts av motstånd i kommissionen och ministerrådet varför en förlikning är ett måste enligt EUs  procedurregler. Lena EK (C) och Ulvskog (S) uteblev från mötet medan  Christian Engström(PP) och Eva-Britt Svensson (V) deltog i diskussioerna och får också medieutrymme i dag., Gunnar Hökmark (M)hade laga förfall.

Tillägg 138  handlar om att ingen skall få stängas av från nätet utan föregående domstolsprövning.  Den frågan enades gruppen att driva medan  nätneutraliteten plockades bort från agendan.  
Nätneutraliteten handlar om huruvida internetleverantörerna ska få diskriminera viss trafik eller om internet ska fortsätta att var den öppna mötesplats det är idag.

Nu läggs fokus på den lagstiftning som kan  stänga ute användare och censurera vissa webbsidor. Ett taktiskt drag som kan bli kostsamt.  Utan nätneutralitet kan staten eller företag tvinga Internetleverantörer att blockera vissa sajter och tjänster. Kampen om vem som ska ha makten över Internet är inte över.

Som Jinge skriver, vad är makten egentligen rädd för? Vad är det som är så farligt med att människor kan göra sin röst hörd? Svaret ges i en sedeslärande historia som jag rekommenderar varmt: Sagan om Muslandet.
Scaber Nestor tycker att förlikningen är en framgång för nätaktivism medan Opassande är besviken. Alliansfritt Sverige tycker att  Lena EK (C) som skrev så vackert i Newsmill sviker.  Piratpartiet menar att:
-" Det var bara Piratpartiet och den gröna parlamentsgruppen som ansåg att förhandlingarna bör ha ett helhetsperspektiv på internetanvändarnas rättigheter."


Relaterat i media: AB Svd DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback