Blind lydnad ingen ursäkt.

Laila Bagges uttalande om att hon bara förmedlade det hon hörde i öronsnäckan är oroande. Tänker inte juryn själva? Är de nickedockor som lyder produktionens minsta vink. 
Vad Laila Bagge gör är att försöka ursäkta sig genom att gå in i ett så kallat agenttillstånd. Hon lyder order utan att själv tänka på vilka konsekvenser hennes handling får. Psykisk mobbing mot en 16-åring i ett program som har just tonåringar som målgrupp är inte försvarbart.

Juryns agerande får mig att tänka på den amerikanske psykologiprofessorn Stanley Milgrams lydnadsexperiment.
Han undersökte hur hur långt man kunde få vanliga människor att gå när det gällde att tillfoga andra smärta. Hans slutsats var att om det finns en tydlig auktoritet att lyda innebär det grönt ljus för vissa. Experimentet är från sextiotalet och mycket har hänt sedan dess. Demokratiseringsprocessen inom barnuppfostran, skolan och arbetslivet har lärt oss  frågasätta, kritiskt granska och själv tar ansvar för våra handlingar. Blind lydnad är ingen ursäkt ansvaret ligger hos juryn.

Har idolkonceptet urartat?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Pingat på intressant.se

Kommentarer
Postat av: Jehosefat

Dessutom är det en uppenbar lögn från en ond människa som konfronteras med sina gärningar.

2009-09-27 @ 15:34:25
Postat av: annarkia

Tror nog snarare att hon är rädd om sitt kontrakt med TV4 eller helt enkelt inte tänkte sig för.

2009-09-27 @ 15:45:25
Postat av: Bimbo Boy

Bra skrivet! All form av mobbning måste tas på allvar, även den som sker i TV, på nätet osv. :) Hamnade på din blogg efter att själv ha skrivit om nätmobbning.

2009-11-13 @ 18:44:23
URL: http://bimboboy.com/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback