Gallring som självuppfyllande profetior?

Haninge kommun  har fått gehör  i länsrätten för att  kunna sortera barn redan i första klass. I Haninge kommun infördes 2008 en tregradig betygsskala  redan i första klass  för att skilja de som "riskerar att inte nå målen" från de som "når målen" och de som "når målen på ett självständigt sätt".   Nu har länsrätten gett grönt ljus för att införa samma omdömen på sexåringar i förskoleklasser.


Hur kommer barnen och inte minst  förskolelärarna  och lärarna att  påverkas? Hur reagerar barnen på att få veta att "Du är okey" men "Du är extra mycket okey" men "Du är inte okey".  Hur kommer lärarna att förhålla sig till barnen?

Roberth Rosenthal visade på sextiotalet med ett berömt experiment hur starkt vi påverkas av våra egna förväntningar. Barnen i första klass  genomgick ett intelligenstest och lärarna fick sedan veta att vissa elever skulle göra stora framsteg under läsåret. De utpekade eleverna hade av forskarna plockats ut slumpvis. Senare under läsåret testades eleverna flera gånger av forskarna. De elever som lärarna trodde skulle bli duktigare blev också det. Dessutom upplevde lärarna de eleverna som gladare, mer välanpassade och mer intresserade än övriga. Andra elever som också gjort framsteg-fast lärarna inte fått veta något om dem- upplevdes mindre positivt.
Resultatet var en effekt av lärarnas positiva förväntingar som visade sig inte bara i ord utan också i kroppsspråk som blickar, miner och leenden  vilket påverkade de utvalda eleverna att prestera bättre.  

Risken med tidiga skriftliga betygsliknande omdömen är att de får samma effekt som i Rosenthals experiment, blir  självförstärkande.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt Sverige, Christermagister, Veronica Palm
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,, , ,

Kommentarer
Postat av: anja

varje barn är unikt och ska behandlas därefter!

2009-09-24 @ 22:59:10
Postat av: annarkia

@anja

en sanning som även politiker borde insett

2009-09-24 @ 23:29:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback