Vakta ditt IP-nummer annars så...

Frankrikes parlament böjde sig för musik- och filmindustrin och gav  sitt godkännande till fildelningslagen Hadopi 2. Den lagen kan få en fransk medborgare avstängd från Internet om det vill sig illa. Avstängd på grund av illegal fildelning. Två varningar sedan avgör en domstol. Avstängd från Internet kan liknas med att man sätter en fotboja på personen som döms. Men utan lås för  hur i herrans namn ska myndigheterna kunna kontrollera att den som frysts ute inte använder en uppkoppling mot Intenet på ett internetcafé, hos en kompis eller på jobbet?

Att stängas av från Internet är som att bli utelåst
. Hur sköter man jobbet, bankaffärer, bokar tåg eller konsertbiljetter? Hur tar man del av barnens frånvaro som ligger åtkomligt på Internet och som lärarna förväntar sig att föräldrar ska skanna av?Hur ska man ta del av samhällsdebatten och blogginläggen, Hu! Hur ska man kunna hålla kontakten med vänner och bekanta? Ja hur ska man ... listan kan bli hur lång som helst. Man tycker tydligen att det är ett rimligt straff. Proportionalitet mellan brott och straff existerar tydligen inte.

Rättssäkerheten som författningsdomstolen reagerade på vid förra omröstningen, har i praktiken inte förbättrats ett dugg med Hadopi 2. En ensam domare ska avgöra utan att den som anklagas ges möjlighet att försvara sig. IP-numret ansvarar en fransk medborgare med Hadopi 2 helt själv för. I Frankrike gör hadopi 2  det kriminellt att bli av med sitt IP-nummer även om det handlar om ren stöld. Man kan med andra ord åka fast för att någon annan fildelar via din uppkoppling.

Hur är detta möjligt. Jag förstår ingenting. Gör Du? Eller är det snarare som Lisa Magnusson skriver så att politiker inte förstår sig på teknik och inte kan hantera Internet?

Intressant
Relaterat i media: GP, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: ailas

Jag förstår inte heller någonting. Eller nja; att dumt folk fått alldeles för mycket befogenheter är egentligen inget nytt. Dessbättre tror jag inte att de kan stoppa samhällsutvecklingen på sikt, däremot skapa en massa helt onödig irritation. För irriterande är det!

2009-09-24 @ 18:56:08
URL: http://ailas.svenskablogg.se/
Postat av: annarkia

@ailas

det är svårt att lagstifta mot tekniken

2009-09-24 @ 23:32:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback