Vi lever i ett land där otrygghet blir vardagsmat.

Idag är en sorgens dag. Igår antog riksdagen en lag som monterar ner grundläggande mänskliga rättigheter. Nu kan vi inte tycka och tänka fritt utan risk att avlyssnas av FRA när kablarna kopplas in. Från och med 1 december  kommer en kopia av allt vi företar oss på nätet att lämnas över till FRA.
Nog visste jag att det skulle gå så här men det känns ändå tungt.Jag är besviken. Privatlivet är död. Vad som är häpnadsväckande är att de som ska besluta är så fatalt illa insatta i frågan.  Att ansvarig minister, försvarminister Tolgfors dessutom står och ljuger i talarstolen gör att man undrar vad som egentligen pågår. Skrämmande! Och FRA-lagen är bara början. I riksdagen och EU sitter politiker och filar på nya lagar för utökad  övervakning.

Avlyssning och åsiktsregistrering är inget nytt i Sverige. Det finns gamla anor. Svensson skriver bra om hur Säpo, IB och Must arbetat. Som mest fanns 700 000 personer registrerade som samhällsfarliga.

Vi lever i ett land där otryggheten redan blivit vardagsmat för många. Nedmonteringen av välfärden har gått snabbt. Den sociala tryggheten har ryckts undan för de som slängts ut i utanförskap på grund av sjukdom och arbetslöshet.  Som lök på laxen tar nu alliansen också död på vårt privatliv.


Media: DN
IDG, AB, AB, AB, Exp, SR, SvD, SvD, SvD , SvD

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,, ,

Kommentarer
Postat av: Mange

Okej, så du anser alltså att lagen skulle varit kvar som den var? Vet du ens vad du skriver om? Det som beslutades igår var ju inte mer än kompletteringar till den redan införda signalspaningslagen i syfte att STÄRKA integriteten. På dig låter det som att det vore tvärtom.Nä, signalspaning är bra och gynnar Sverige som nation - åtminstone om man tror att det behövs en underrättelsetjänst. Men folk som argumenterar mot FRA brukar inte heller ha någon förståelse för underrättelsebehov, man kan ju fråga sig hur det kommer sig att Sverige gång på gång betecknar diplomater som non-grata...Men sånt förstår inte ni blåögda idealister er på. Vi lever i en verklig verklighet och om man inte greppar det borde man hålla tyst om så viktiga saker som underrättelsetjänsten.

2009-10-15 @ 21:48:06
Postat av: Annarkia

Tilläggen är inget annat än kejsarens nya kläder och innebär inget som helst skydd för den personliga integriteten. Om riksdagen sagt nej igår hade lagen fått rivas upp, göras om och göras rätt. Lagen är inte proportionell till sitt syfte.

FRA har nu fått tekniska, lagliga och ekonomiska möjlighet att starta masslagring av kommunikationsmönster - information om vem som kommunicerar med vem och när. Kraftfulla datorer i kombinationen med en extremt detaljerade databas över kommunikationsmönster ger möjligheter till åsiktsregistrering som saknar motstycke i historien.

2009-10-15 @ 23:19:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback