Vaccinet är inte riskfritt.


Efter novemberlovet är senaste beskedet om när svininfluensan ska ta fart i Sverige.  Ja vi får väl se hur det blir med det. Vi har hört det förut. Efter semestern, när skolorna börjar, när det blir kallare.I Stockholm har antalet konstaterade fall fördubblats till starx över 50 fall. Symtomen är i de flesta fall så lindriga att många säkerligen redan haft svininfluensan utan att reflektera över det. Lite feber och snuva brukar vi ju få lite till mans så här års. Dödlighten är lägre än vid den vanliga influensan.Säsongsinfluensan slår dessutom hårdare mot äldre. Vad händer när den årligen återkommande säsongsinfluensan slår till?  Står den äldre delen av befolkningen utan skydd då?

Varför ska man vaccinera sig om man inte tillhör någon riskgrupp, frågar sig många idag. Risken är att den överdrivna rapporteringen fått samma effekt som pojken som ropade Vargen kommer en gång för mycket.

Nu kommer också anmälningar om biverkningar till Läkemedelsverket som kommer att rapportera om dessa på sin hemsida. Ca 190 fall har hitills inrapporterats.   Uppskattningsvis  en av tio vaccinerade får besvär. Det är fler än vid vanlig influensavaccinering. Det beror på ett ämne i vaccinet som triggar i gång immunförsvaret.

Varför den svenska regeringen valt massvaccinering när flertalet jämförbara länder endast vaccinerar riskgrupper är en gåta. Har det möjligen att göra med  att den vaccinationsfabrik som var på gång stoppades? Själv ställer jag mig tveksam till att utsätta mig för en vaccination som kanske inte ens  behövs och som kan göra mig sjukare än influensan.


En massvaccinering där vaccinet görs med råvaror från utrotningshotade arter är den försvarbar? Vaccintillverkaren  Glaxosmithkline har valt att ta fram skvalen som ingår i vaccinet från hajleverolja istället för att framställa det vegetabiliskt.

Tidigare inlägg: "Svinaktig" mediebevakning. Hur befogad är rädslan för en pandemi? Informationskollaps ger beslutsångest.

Mer i media: AB Exp
Läs vad andra skriver om  svininfluensa,h1n1, influensa, biverkningar, vaccin, politik, samhälle, I

Kommentarer
Postat av: Jinge

Själv har jag inte råd att ta några risker. Men inget vaccin är någonsin riskfritt, och de nu aktuella dödsfallen behöver inte alls ha ngt med vaccinet att göra. Själv kände jag inte ens sprutan, än mindre upplevde jag någon feber eller nåt annat som kan kopplas till det. Först på tredje dagen så upptäckte jag att jag var lite öm just där jag fått sprutan, men hade jag inte kliat mig där så hade jag inte upptäckt det heller... :-P<em> "Symtomen är i de flesta fall så lindriga att många säkerligen redan haft svininfluensan utan att reflektera över det." </em>Så är det, och många som fått "lunginflammation" har fått den via H1N1 men har inte testat sig. Jag har ett par sådana avlägset i familjen.Men rent allmänt kan man nog konstatera att man inte dör av vaccinet utan klarar sig bättre med det. Det är vad jag tror, nu när jag har bara ett drygt dygn innan mitt immunförsvar mot dreten ska vara fullgott... :-)2009-10-23 @ 20:21:32
URL: http://jinge.se
Postat av: Annarkia

@Jinge

jag är som du säkert förstått tveksam

tror det beror på den uppskruvade mediebevakningen

fattar beslut när det blir dags

2009-10-23 @ 21:19:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback