Lobbying bakom stängda dörrar?


Vem påverkar besluten i WHO? Den frågan lär vi inte få något svar på. Att det finns kopplingar mellan WHO, forskare  och läkemedelsindustrin är egentligen inget att förvånas över. Däremot är det häpnadsväckande att detta inte redovisas öppet. Hemlighetsmakeriet öppnar för misstro och konspirationsteorier.

Kan man lita på forskare och hälsoexperter som sitter på flera stolar samtidigt?
Det är WHO:s ”Emergency Committe” som ger den information som blir avgörande för beslut om en influensa ska klassas som en  pandemi eller inte.  Beslutet tas av WHO:s generaldirektör Margaret Chan. Vem som ingår i kommittén är inte offentligt. Orsaken till att medlemmarnas namn inte lämnas ut är att de inte ska kunna utsättas för påtryckningar. Märkligt då det säkerligen finns grupperingar som sitter med den kunskapen och därför kan utöva påtryckningar bakom lyckta dörrar. Öppenhet är att föredra. Öppenhet är en förutsättning för granskning. Stängda dörrar ger underlag för ryktesspridning.

Massvaccineringen har ifrågasatts då svininfluensan inte anses drabba hårdare än vanlig säsongsinfluensa.  Bara misstanken att läkemedelsbolagen kan ha påverkat skapar underlag för allsköns konspirationsteorier och hos gemene man tveksamhet inför vaccinering.

Personligen har jag beslutat mig för att vaccinera mig när det blir min tur medan andra halvan i familjen säger nej. Frågan är nu om det är så lämpligt att ta vaccin när man som jag samtidigt genomgått en kortisonbehandling . Enligt bipacksedeln avrådes vaccination.Det såg jag först idag. Frågan är när kortisonet gått  ur kroppen. Svar på den frågan har jag inte i dagsläget.  Jäklar nu blir jag tveksam igen!

I lördags var det extraöppet för vaccination i Jönköping.  Köerna uteblev och vaccinationsteamet gav sig ut på stan för att ragga intresserade. Undrar om intresset var så stort mitt under adventminglet på stan?  Var det dålig information eller har suget efter sprutan klingat av. I dag kom ny information om att nya leveranser försenats varför vaccinationen under veckan är inställd. Först på fredag är det dags igen men endast för de som är under 50 år.

Intressant?
Media: SVD,   DN, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback