Ingen julskinka på vårt bord.

All heder åt Djurrättsalliansen som avslöjat vanvården på svenska grisfarmar.
En av gårdarna där man upptäckt missförhållandena tillhör Lars Hultström, styrelseledamot i Svenska djurhälsovården, ordförande i Swedish Meats och styrelseledamot på Scan.  Kan man lita på näringen när köttbasen avslöjats som djurplågare?

Hur  fungerar människor som   låta djur leva så här? Djurplågeri, minsta möjliga ansträngning för största möjliga profit tycks vara ledstjärnan. Så jäkla svinaktigt, djur är varelser som kan känna och tänka. Jag mår illa när jag läser och ser bilderna som visar hur ofattbart torftigt grisarna får leva. Sjuka, skadade, apatiska  med Liggsår, förlamade ben  väntar de på slakt i trånga utrymmen utan halm på golvet. Böka får de göra på  betongen.  

Tyvärr framgår det inte på förpackningen från vilken gård julskinkan kommer. Så för säkerhets skull bojkottar vi julskinka.  Aldrig mer skinka på vårt julbord! Det blir istället en trevlig utmaning att hitta alternativ julmat.

Viktigt att beakta är att jordbruksminister Eskil Erlandsson  har lagt ned Djurskyddsmyndigheten  och flyttat tillbaks ansvaret till Jordbruksverket. Kommunernas djurtillsyn flyttades i samma veva till länsstyrelsen utan utökade rersurser.  Ett nedmonterat djurskydd är en i raden av nedmonteringar under sittande regering.
Återinför Djurskyddsmyndigheten och se över djurskyddet!

Media: AB, 1,2, SvD, Ex, 1, 2
Bloggat: MMK, Heja Abbe, Svensson, Lasses blogg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , i

Kommentarer
Postat av: Ailas

Vi skryter över vår djurrätt, men ändå ser det ut på det där sättet. Att det möjligen ser ännu värre ut på andra håll är definitivt ingen ursäkt.Det finns gott om alternativ julmat, skinka är inget måste här heller.

2009-11-25 @ 19:17:18
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: mats

Jag känner en stor sorg när jag ser dessa grisar men jag tycker det är stordriftens fel. Tänk alla små producenter som sliter och sköter sina djur, var tidigare en sådan (inom mjölk), djur perfekt, kan inte djurrättsalliansen även visa dom.

2009-11-25 @ 19:30:35
Postat av: Anders

Jag är vanlig svensk grisbonde. Jag har valt detta yrke eftersom jag vill jobba med djur och grisar är mina favoritdjur. Jag accepterar aldrig vanskötsel av djur. Jag har aldrig fått någon anmärkning på min djurskötsel. Många av bilderna skulle dock kunna vara från min egen gård (med undantag av bristen på halm i boxarna). Djur kan precis som människor bli sjuka. Då skall de tas om hand och behandlas. Att filma sjuka djur i sjukboxar och dra slutsatsen att grisar lider är som att filma salgrenska sjukhuset och dra slutsatsen att mänskligheten är sjuk. Mina stallar är alltid öppna för besök (dock inte just nu pga svininfluensan) och jag kan visa ALLA mina grisar. Jag erkänner dock att jag ibland gör felaktiga bedömningar och försöker behandla djur som jag borde avlivat. En sådan felbedömning gynnar mig aldrig ekonomiskt utan medför endast nackdelar.

2009-11-28 @ 20:38:34
Postat av: Anonym

Hej!

Tack för ditt fina inlägg. Jag är medlem i Djurrättsalliansen och vill bara bemöta påståendena om att det främst är sjukboxar som filmats. Detta stämmer inte. De allra flesta fall av sjuka djur som visas kommer från grisar i vanliga boxar. Det har varit enkelt att se - djur med sår och skador som försöker leva bland övriga. Många blir lätt hackoffer och kan inte försvara sig. En otroligt sorglig syn. Jag har sett förlamade grisar bli bitna, svansbitna som uppenbarligen har infektioner men som vistas bland övriga, djur med brutna ben, skabb och liggsår. Alla dessa har vistats och bland övriga, friskare grisar. Om det hade varit sjukboxar vi filmat undrar man - borde inte sjuka åtminstone få ligga mjukt? Strö har saknats på 94% av farmerna, sjukboxarna har inte varit något undantag. Jag misstror inte att många grisbönder liksom Anders, gör så gott de kan inom systemet. Problemet är att det inte räcker. Enligt svensk lag får 10 slaktsvin dela på 9 kvadratmeter. Grisar är ett bökande djur - och de lever på betong. De kan bli upp till 15 år gamla men slaktas vid sex månader. Jag stödjer helhjärtat ditt beslut att sluta äta julskinka och annat kött. Lycka till! Och missa inte vegomässan 5/12 i Stockholm.

2009-11-30 @ 16:37:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback