Telekompaketet och IPRED.

Förlikningsgruppen  har enats om en skrivning som stärker den enskildes rätt vid en eventuell rättsprocess. Så kan man tolka resultatet. Ingen ska kunna stängas av från Internet utan rättslig process där den anklagade också ska kunna göra sin röst hörd. Christian Engström, piratpartiet som suttit med i gruppen är nöjd även om gruppen inte nådde ända fram. Det borde naturligtvis ha fastslagits att den rättsliga processen skulle avgöras i domstol. Vem som ska stå för den rättsliga processen hänger nu i luften.

Innan överenskommelsen vinner laga kraft ska EU parlamentet först godkänna och sedan ministerrådet. Det är ju ministerrådet som hela tiden hållit upp kalla handen så än är inget avgjort. Det är ministerrådet som vid en tvist efter förlikning kan fälla avgörandet.

Det är ändå en framgång att EU parlamentet satt fingret på att Internet är en viktig del av varje människas liv. Att stängas av är att hamna utanför. Att sitta bredvid bredvid den digitala motorvägen är att sitta ute i kylan.  Internet underlättar vår vardag och utan rätten att koppla upp sig blir livet så mycket krångligare. Den insikten är värdefull. En rättslig prövning innan en ev avstängning är ett måste. Sedan kan man ju fundera på om det överhuvudtaget är möjligt  och ens önskvärt att utestänga någon från Internet.

EU direktiv går före svensk lag vilket rimligen borde innebära att  IPRED lagen rivs upp eller åtminstone skrivs om för att stärka den personliga integriteten och rättssäkerheten. IPRED kräver ingen egentlig rättslig process och  ger upphovsrättshavare rätt att pungslå en privatpersopn utan bevis för att det är innehavaren av ett visst IP nummer som fildelat illegalt.

Media: dn 1 2, svd , ab , ex
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,i

Kommentarer
Postat av: Skymt

Jag tror att det är helt ok med nuvarande skrivning.Som vi sett från annan lagstiftning, typ FRA-lagen, så kan ju "domstol" betyda nästan vad som helst.Här är ju förfarandet mer precisist speciferat, och det är samma förfarande som en normal domstol ska garantera.Fast jag är ju ingen jurist direkt. Jag tror jag läste det där på nån blogg...

2009-11-05 @ 17:45:46
Postat av: annarkia

@Skymt

okey!

2009-11-05 @ 19:57:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback