Otrygghetens gissel.

Missa inte sociologen och forskaren Mikael Rostilas artikel "När vi litar på andra mår vi bra".
Hans slutsats är att :

-"De som lever i ett samhälle med stora orättvisor utvecklar lätt en mörk människosyn. Men de som känner förtroende för staten och välfärdssystemen tenderar att även lita mer på sina medmänniskor – och tilliten är viktig eftersom den förbättrar vår hälsa."

Vi vet alla att  maskorna i trygghetsnätet har glesats ut rejält på kort tid genom alliansens försämring av socialförsäkringarna. Klyftorna  ökar mellan de som är friska och har jobb och de som är sjuka, arbetslösa eller pensionerats. Med ökade klyftor och ökad otrygghet minskar tilliten inte bara till samhället utan också till våra medmänniskor enligt Mikael Rostilas.

Dens svenska väfärdsmodellen har satts ur spel.
Den kollektiva solidariteten har ersatts av en misstänksamhet mot sjuka och arbetslösa. Att gå i pension när krafterna tryter efter ett helt arbetsliv ses med oblida ögon. Att pension är istället för och redan intjänad lön har vissa beslutsfattare svårt att förstå.

Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Ett orättvisst och ojämlikt samhälle?  Ett samhälle med minskad tillit till samhället och ökad misstänksamhet gentemot våra medmänniskor. Ett osolidariskt och kallt samhälle. Jag vill det inte!

Tidigare blogginlägg: En regering full av kontrollfreaksLivsmiljö och hälsa.
Bloggat: Ilsemarie:  Rättvisa, jämlikhet och välfärd – hu så hemskt!, Svensson: Fler onödiga operationer med privatiserad och vinststyrd vård,, Martin Moberg: Medmänskligheten måste, Jinge: Glaxo Smith Kline kan inte leverera
Andra  om , , , , , , , , , , ,
i

Kommentarer
Postat av: NyStatare

Men man får samtidigt inte glömma att många stora grundläggande förändringar skedde unde 90-talet under socialdemokratiskt styre -http://nystatare.blogspot.com/2009/11/vagen-mot-nystatar-samhallet-1.htmlNär det gäller solidariteten så är det intressant och se hur vissa använder den beteckningen - http://nystatare.blogspot.com/2009/11/solidaritetens-forruttnelse.htmlOch det som nu sker, är att rotlösheten breder ut sig hos utsatta grupper, vilket gör att en grogrund för allehanda otrevligheter och tråkiga utvecklingsscenarior får en möjlighet att breda ut sig.

Och denna rotlöshet kan observeras i alla sammhällsgrupper.http://rotloesafoerfrihet.blogspot.com/2009/11/rotlos.html

2009-11-25 @ 06:30:25
URL: http://rotloesafoerfrihet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback