Låst parlamentariskt läge öppnar dörren för...

Ingen av de två blocken i svensk politik får egen majoritet i dagens väljarbarometer från Sifo.
Socialdemokraterna är största parti med 33% men backar trots  kongressen i färskt minne.  En kongress som förde s närmare mitten och längre bort från sina rötter. Vänsterpartiet fortsätter att leva en tynade tillvaro och har uppenbarligen förlorat på samarbetet i det rödgröna blocket.
Miljöpartiet går fram och är nu tredje största parti.  Moderaterna den ständiga tvåan i svensk politik ligger stabilt kvar på 28%medan två av moderaternas stödpartier centerpartiet och kristdemokraterna backar och närmar sig fyraprocentspärren. Maud Olofssons ja till kärnkraft och Göran Hägglunds mystiska tal om "verklighetens folk" måste ha skrämt slag på partiernas kärnväljare.  Åker något av de partierna ur riksdagen vilket trenden tyder på får de rödgröna egen majoritet. Idag är skillnaden 4, 7% till de rödgrönas favör.

Vore det val idag får det öppet främlingsfientliga sverigedemokratiska partiet säte i Sveriges Riksdag och kan med dagens siffror få en vågmästarroll .  SD ett parti med svarta rötter fick genom Aftonbladets publicering och den efterföljande debatten maximal mediefokusering. SD utmanar det svenska samhällets grundvalar med sin fokusering på invandrarfientlig politik som vill avskilja och skala bort.

Piratpartiet lyser med sin frånvaro i väljaropinionen. Ett parti som tvärs emot SD vill öppna upp samhället och värnar om kunskapsutveckling och personlig integritet. Synd om piratpartiet inte kan göra sin röst hörd i en kommande riksdag. I en riksdag som så hårt trampat på personlig integritet och visat misstro mot medborgarna med en rad nya övervakningslagar som FRA och IPRED  behövs ett parti som piratpartiet.
Och som Mary XJ säger:
-"Hellre piratpartiet som vågmästare än SD."
Det kommande valet blir en rysare och har en avgörande betydelse för hur samhället kommer att utformas.   Det handlar om vilket samhälle vi föredrar att leva i. Om det parlamentariska läget blir låst kommer då gränsen mellan de två stora blocken att luckras upp och nya samarbetsmönster mejslas fram?


Media: svd 2, dn ab 2, g, sydsv, dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , i

Kommentarer
Postat av: Börje

Hellre SD än Piratpartiet. Att sno film och musik är inte alls en lika viktig fråga som invandringsfrågan är.

2009-11-15 @ 16:09:15
Postat av: G.E Online

SD behövs i svensk politik. Man kan inte blunda för de som röstar på partiet. Det vore odemokratiskt. Vi kan inte bara tänka på invandrarna hela tiden. Det finns svenskar i Sverige likväl – glöm inte bort de för helvete.

2009-11-15 @ 16:24:38
URL: http://www.agilityforum.se/blogg
Postat av: Anton

@Börje

"Att sno film och musik "

Det har du fått om bakfoten. PP ifrågasätter gamla ordningar som upphovsrätt men vill inte ta ifrån artister deras möjligheter att t6jäna pengar på sina verk.

Hellre ett öppet samhälle än ett slutet, hellre ett samhälle till för alla än ett samhälle till för de utvalda! Hellre ett samhälle som värnar den personliga integriteten än ett samhälle som trampar på vissa.2009-11-15 @ 16:25:52
Postat av: Joanna

@G.E Online

Vem är svensk? Vi som bor i Sverige? Är födda i Sverige? Har föräldrar som är födda i Sverige. Har far- och mor-föräldrar som är födda i Sverige? Har..?

2009-11-15 @ 16:36:33
Postat av: annarkia

@Erik

se kommentarsreglerna!

2009-11-15 @ 20:14:50
Postat av: blofeldt

SD har ett heltäckande partiprogram till skillnad mot PP. Äldrevården lyfts fram i SD poltiken, som ett exempel. Är det någon som har hört PP prata om äldrevård. Pensionärena som är nästan två miljoner pers. skiter fullständigt i FRA och hela den löjliga debatten. Förövrigt har signalspaning bedrivits sedan 40-talet i Sverige. Vad man nu vill göra är att styra upp verksamheten med en lagstiftning, men sossarna vill väl som tidigare göra spaningen i smyg. PP är ett parti för omogna småungar och en del tekniskt intresserade studenter. Det var där dom fick sina röster i EU valet.

2009-11-15 @ 20:57:13
Postat av: annarkia

@blofeldt

Det finns ingen väljarundersökning gjord som kan bekräfta din bild av vem som röstade på PP i EU valet.

2009-11-15 @ 22:01:38
Postat av: Anonym

Lätt val! Demokrati och integritet framför hat och rädsla. Piratpartiet så klart!

2009-11-15 @ 22:21:30
Postat av: Niklas

Joanna: Svensk enligt min uppfattning är man när man integrerat sig i det svenska samhället & identifierar sig med de värderingar, lagar & bestämmelser vi har här. Sedan underlättar ju givetvis ett svenskt medborgarskap också =). vad är din uppfattning av att vara svensk? Eller finns det inget sånt uttryck enligt dig? Mvh

2009-11-16 @ 00:36:29
Postat av: SL

Vad jag har uppfattat är SD invandrarkritiskt parti och det är något helt annat än det alltid så missbrukade ordet främlingsfientlig. Man måste få ha en uppfattning i invandrarfrågan utan att det på en gång ska förstoras upp. Jag tror att SD inte har så stor chans om de etablerade partierna bättre sköter invandrarpolitiken. Det verkar trögt.

2009-11-16 @ 10:38:39
Postat av: annarkia

@SL

Jag håller med dig om att det är viktigt att använda orden rätt. Att kritisera invandrarpolitiken behöver naturligtvis inte vara detsamma som främlingsfientlighet.SDs idéprogram innehåller de facto flera skrivningar som är rent främlingsfientliga:

”Ett uttalat mål att skapa ett pluralistiskt samhälle har medfört ett allvarligt hot mot den svenska nationen och dess homogena sammansättning.”(citat)Mångkultur och pluralism ses som ett hot mot Sverige som nation och vissa kulturer ses som ett större hot än andra. Vad är detta om inte ren och skär främlingsfientlighet.

J Åkessons artrikel om muslimer i Aftonbladet förstärkte bilden av SD som ett inte bara främlingsfientligt parti utan ett parti med rasistiska undertoner.

2009-11-16 @ 15:42:35
Postat av: Andreas

@SL

Det där med orden är viktigt. Ordvalet avslöjar intentionen med ett ställningstagande eller budskap.

Du skriver att SD är ett"invandrarkritiskt parti" och likställer att vara "invandrarkritisk" med att ha en mening om invandrarpolitiken.

Att vara invandrarkritisk kan bara betyda att man är kritisk mot invandrare dvs kritisk mot det främmande som oftast är liktydigt som i SDs fall med främlingsfientlighet.SD reser murar, vill avskilja och stänga ute.

2009-11-16 @ 15:49:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback