Spelar det någon roll vem jag röstar på?

Margot Wallströms budskap är rösta, rösta vem Du röstar på spelar mindre roll. Om det nu inte gör någon skillnad vem jag lägger min röst på varför ska jag då rösta? Ger ett högre valdeltagande  ökad legitimitet åt EU som projekt? Är det så hon tänker? Valdeltagandet till EU-parlamentet är som i flertalet medlemsländer  lågt  i Sverige vilket kan förklaras av att EU inte är något demokratiskt projekt.
Känn på de här orden som beskriver olika beslutsformer.
Medbeslutandeförfarandet, samrådsförfarandet, samtyckesförfarandet och samarbetsförfarandet. Parlamentet spelar en helt annan roll än vad vi är vana vid.  Den svenska riksdagen  fattar beslut medan EU-parlamentet mest fungerar som en diskussionsklubb. Ofta kan parlamentet inte ensamt besluta i viktiga frågor.
När Irland sa nej  till Lissabonfördraget i en folkomröstning
fick de skrivet på näsan att de röstat fel. Irland röstade nej trots en massiv kampanj från de som understödde JA-sidan. Nu planeras en folkomröstning i repris då Lissabon- fördraget måste antas av samtliga medlemsländer för att bli giltigt.
 
Valkampanjen inför EU-valet ligger i startgroparna och opinionsinstituten jobbar hårt.

-"De två stora partierna skulle ta hem storslam om det var val till EU-parlamentet i dag, medan Junilistan skulle ramla ur, enligt SvD:s Sifo. Pirat-partiet är den uppstickare (3,33%) som ligger närmast till för att ta plats i Bryssel. [...]
Socialdemokraterna får det absolut högsta stödet: 35,2 procent. Moderaterna får 27,6 procent."

Göteborgsposten refererar en undersökning som gjorts av en internationell statsvetare som driver sajten predict09.eu.
-"För svensk del kommer valforskarna fram till att Socialdemokraterna tar sex och Moderaterna fyra av landets 18 mandat. Tredje största parti enligt analysen blir Piratpartiet, som väntas få två mandat. Resterande sex fördelas med ett vardera på Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet, Vänstern och Junilistan."
Piratpartiet motiverar sitt deltagande i EU-valet med att det är nere i Bryssel som slaget mot privatliv och jakten på fildelare stårl.Piratpartiet är också motståndare till Lissabonfördraget som de anser cementerar EUs demokratiska underskott.Så vilket parti ska Du rösta på?
Ett som tar ansvar för hela paketet och som ligger i linje med din ideologi, människo- och samhällssyn? Eller  Piratpartiet som är en ny medborgarrörelse som slår vakt om privatlivet, den personliga integriteten, rättssäkerheten samt informationsfriheten och som ser de frågorna som samhällets grundvalar? Eller väljer Du sofflocket?
 
Bloggat: Svensson, Jinge, Röda Malmö, Leo Erlandsson, Intressant.se
Media: DN ,DN2, SVD, Expr AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
,, ,
 , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback