EU-valet kan bli dramatiskt!

Vaknade i morse av glada rop:

-" Piratpartiet tredje största parti. Moderaterna backar rejält".

Snabbt upp och kollar text-TV. Jo det stämmer enligt Demoskops senaste mätning. Men ajaj där kom en till undersökning som säger att S och M de två största partierna i EU-valet ligger kvar på samma värden och piratpartiet får någon procent lägre värde.

Opinionsundersökningarna duggar tätt idag.

-"Lågt valdeltagande och att färre svarar på opinionsinstitutens frågor gör oinionsundersökningarna inför EU-valet ganska osäkra". (Gilliam, professor i statskunskap, Dagens Eko)

Opinionsundersökningar påverkar de fakto opinionen. Varför olika opinionsinstitut hamnar så olika är en intressant fråga. Är de specialbeställda för att påverka opinionen? Piratpartiet ligger i hos olika  undersökningarna klart över 4 procents gränsen. Det borde ge partiet en eller två platser i EU-parlamentet.  Valdeltagadet blir troligen högre hos förstagångsväljarna något som gynnar det partiet.Personligen hoppas jag att piratpartiet tar sig in i EU. De etablerade partierna behöver en rejäl näsbränna för att de med undantag för V och MP aktivt understött lagar som FRA och IPRED.

Media: SvD DN SvD SDS DN DN SvD SDS SDS AB
Läs vad andra skriver om  om:förtidsröstning , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Janne

Tror att Piratpartiet får fler än två platser i EU-parlamentet. Piratpartiets sympatisörer är förbannade och kommer definitivt att gå till valurnorna, medan många av de andra partierna har svårt att engagera sina sympatisörer.Om de senaste prognoserna stämmer och 90% av PP´s anhängare röstar, medan 40% av övriga partiers anhängare gör det, så skulle det innebära att PP får ca 17,5% av rösterna...

2009-05-21 @ 17:00:04
URL: http://blogg.aftonbladet.se/2151
Postat av: annarkia

@Janne

Om Du har rätt gör PP ett jordskredsval.

6-7% ärinte illa det heller. Det skulle ge en tilltvå mandat. Hur som det blir ett spännande val.

/anna

2009-05-21 @ 18:42:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback