Välfärden raseras medan bonusarna består.

Anders Borg har framställts som en hjälte som storstilat jagat bonusar  på finansmarknaden. Nu visar det sig att han inte har koll på alla de bonusar som delats ut inom den statliga sektorn mitt under finanskrisen. Alla AP-fonderna har gått med jätteförluster och pensionärernas pengar skyfflats in i spekulation. Trots detta delas bonusar ut till de som förvaltat AP-fondernas pengar så illa. Uppdrag granskning satte eld i baken på Anders Borg som idag försöker rädda vad som räddas kan.

Ilse-Marie skriver om alliansens nedrustning av den svenska  välfärdsmodellen:
-"Den svenska modellen är sakta på väg att förvandlas till den nymoderata modellen - allt med Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts goda minne. De hade bara inte räknat med att bli avslöjade - redan nu."
På Huskvarna symaskiner varslas anställda utifrån kriterier som antal sjukdagar och om man är för tjock enligt Jönköpingsposten. Ett meritvärderingssystem inför varslen har utformats som inte kommunicerats till de anställda. Här verkar gälla först in först ut. LAS  lagen om anställningstrygghet är slängd åt sidan. JP berättar om en anställd som  efter svår sjukdom återhämtat sig och kommit tillbaks till jobbet. För många sjukdagar och varslad är i det läget en rak höger som knockar.

Ett budgetöverskott har snabbt vänts till ett tickande underskott bl a beroende på regeringens skattesänkningar samtidigt som miljarder pumpats in i bankernas svarta hål. Varslen ökar och arbetslösheten förväntas nå upp till 10 procent nästa år. Regeringen sitter still och låter marknaden sköta sig själv medan  katastrofförväntan griper tag i allt fler. Chockterapi á la  M Friedman  med sänkta löner som inte räddar jobb utan låter löntagarna ta riskerna trumfas igenom.  Vart är vi på väg?

Media DN1, DN2, DN3, DN4,  DN 5, AB1, AB2, AB3, AB4,   SvD1, SvD2
Bloggat: Ett hjärta rött, Röda Malmö, Eva-LenaEkonomikommentarer,  Alliansfritt Sverige

Läs andra intressanta bloggare om , , , , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Margaretha Lejman

En mycket bra artikel som säger det mest om samhällsutvecklingen i dagens Sverige under alliansens ledning är vi snart tillbaka till mitten av 1800-talet vad gäller människors olika värde.

Kan ingen göra ett uppror via namninsamling !!!

Vi har inget förtroende för den lilla klick personer som har helt tappat fotfästet vad gäller livsvillkor som anställd inom industrin och vården m.fl. Bankerna är inte de som varit girigast utan det är anddra som är parasiter på andras bekostnad.

Det värsta är att de här människorna har enormt höga löner. VARFÖR ska de som har mycket ha MERA??

Nej gör om pensionssystemet så att det blir en generell välfärd för alla. Våra ungdomar ska inte behöva tänka på sparande till pension när de har så mycket andra mål som de har närmare och gärna vill realisera.

Sätt igång med upproret mot makten!!!!!!

2009-03-05 @ 18:34:00
Postat av: argbiggan

Mycket ska ha mer och så ökar klyftorna i samhället ännu mer.

2009-03-05 @ 22:13:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback