Skolan redan drabbad och nu blir det värre.

Nu drabbar den ekonomiska krisen skolan.
Igår rapporterade Aftonbladet om att många kommuner vill följa i Metalls spår och frysa lönerna för kommunanställda. Idag rapporteras om väntad stor övertalighet bland landets lärare.  Över 1000 lärare har redan i februari varslats och 300 har mist jobbet. En orsak är sviktande elevunderlag en annan den ekonomiska krisen. Det är först i april/maj skolorna  har ett säkert tjänsteunderlag för nästa år. Oron ute på skolorna är stor. Hur ska det gå om kommunen börjar spara på skolan? Större elevgrupper, mindre anslag till läromedel, snålare fortbildning, sämre tillgång till elevvårdande resurser och sänkt kvalitet på undervisningen är det vad som väntar? 
Faktum är att 90-talets nedskärningar drabbade skolorna hårt samtidigt som kommunaliseringen enligt många skapade sämre arbetsvillkor för lärarna. Nyligen presenterades en undersökning som visade att lärarna tillhör de grupper som har sämst psykosocial arbetsmiljö.  Många lider av stressymtom och allt färre orkar jobba med full tjänst under de sista yrkesverksamma åren.
Hur påverkas   arbetsmiljön för elever och personal?
 Varsel och besparingar medför färre lärare och större undervisningsgrupper. I dag ligger  den övre gränsen för en elevgrupp på 32-33 elever i gymnasieskolan. De elever som drabbas när grupperna blir större är de som redan har problem. I arbetslöshetens spår drabbas ofta barnen extra hårt. Blir skolan nästa krisbransch förvärras situationen för alla de barn som behöver en trygg skolmiljö med större grupper , sämre stöd och färre vuxna som ser dem.Vad händer   barnen och ungdomarna , när hela deras värld krakelerar? Finns det någon som funderar på vad en misslyckad skolgång  kostar samhället eller vad den kostar individen?
Hur kommunerna löser minskat skatteunderlag i krisens spår varierar.
Var Du bor kommer i ännu högre grad avgöra vilken kvalitét på undervisningen som erbjuds dina barn.
I jönköpings kommun är idagsläget 28 lärare varsade enligt statistik från LR.  Risken är att det blir betydligt fler. För att möta övertalighet bland lärare har de som är mellan 61-65 år erbjudits partiell särskild avtalspension "om det direkt eller indirekt påverkar den rådanda övertaligheten".  Är det ett sätt att vältra över ansvaret för krisen på den enskilde läraren som arbetat hela sitt yrkesverksamma liv i skolan? Eller är det ett ekonomiskt bra erbjudande som samtidigt gör de sista åren mindre arbetstyngda?

Bloggat: Röda Berget,  Christermagister, Jinge
Media: AB  AB DN SvD SDS HD
Andra om: , , , , , , , , , , it


Kommentarer
Postat av: Argbiggan

Sätt skolan I karantän!

2009-03-13 @ 21:39:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback