Vad händer i Iran?

Iran skakas av de största demonstationerna sedan 1979 då shahen störtades. I Teheran demonstrerade 2 miljoner i går. I dag ber   mullorna  om "10 dagar för att se över valsiffrorna", 10 dagar av krismöte för att möta de massiva protesterna. Bakgrunden är missnöje med valresultatet i presidentvalet där president  Ahmadinejad återvaldes och beskylldes för valfusk  av  Mousavi, en av motkandidaterna.   Bägge kandidaterna var godkända av Irans väktarråd.

 Fokus
ger en intressant bakgrund till valets två huvudkandidater Ahmadinejad och Mousavi, premiärminister under 1980-talet, sekulariserad och företrädare för den islamistiska vänstern.
-"Ahmadinejad har hela västvärlden emot sig, men han är de fattigas man i Iran. Motståndarna finns i den välutbildade borgarklassen."

Ali Esbarti skriver i Aftonbladet om varför Ahmadinejad vann valet:
"Det går förstås inte att utesluta förekomsten av oegentligheter i samband med det iranska presidentvalet. Samtidigt har valprocessen präglats av öppenhet och intensitet, ljusår från vad väljare i andra länder i Mellanöstern får lov att uppleva. Och mycket av fuskanklagelserna handlar om rykten, anekdoter och konspirationsteorier. "


Det som händer i Iran kan ses som en folkresning mot 30 års diktatur där den tändande gnistan blev frustrationen över valresultatet och misstänkt valfusk. I vad mån USA har sitt finger med nu som då lär framtiden utvisa.   Svaret  på protesterna och demonstrationerna är kravallutrustad polis och motorcykelburen polis med batonger.

Iran to Earh ...SOS
Nya demonstrationer väntas under dagen och en generalstrejk är utlyst.

Videon hittade jag hos Mymlan som  på Bloggvärldsbloggen hur vi bäst kan följa händelseförloppet via sociala medier som Twitter, bloggar och andra källor. Informationen på Twitter är snabb och är från och till den enda kanalen ut som Teheranborna har att tillgå. Mobilnätet är nere och Internet segt och opålitligt. I går tillmötesgick Twitter rop på hjälp från Teheran och sympatisörer om att inte stänga av för underhåll. Twitter är just nu en oerhört viktig livlina för att förmedla till omvärlden vad som händer..
Via hashtagen #iranelection som uppdateras kontinuerligt kan man följa ögonvittnen och sympatisörer.
 

Mer i media: VG VG2 VG3 Exp DB DB2 DB3
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , ,
intressant.se

Kommentarer
Postat av: SolGuru

Den mediala bevakningen från väst hävdar heller inte uttryckligen att det handlar om något omfattande valfusk (att det skulle vara så finner åtminstone jag ganska otroligt; vilka utom "högutbildade" - dvs modernistiskt uppfostrade - iranier har egentligen intresse av att Mousavi vinner?). Istället litar man på att folk ska dra den slutsatsen själva, vilket verkar fungera bra.

2009-06-16 @ 13:25:57
URL: http://solguru.motpol.nu
Postat av: mitra

Heja iran heja iran

2009-06-16 @ 14:30:55
Postat av: Hasse

Förmodligen är det CIA som stängt ner mobilnäten och internet i Iran. Allt för att förbereda en attack i avsikt att sno åt sig iraniernas olja.

2009-06-16 @ 16:44:48
Postat av: John

På ena sidan har vi regimen och på den andra oppostionen. Hur många vet vad oppositionen består av och vad dom vill? Inte många. Men om man ser på de oppositionella som verkat i Sverige under många år så är många av dom ytterlighetsgrupper som tex kommunister. Så var inte naiva...

2009-06-16 @ 18:18:36
Postat av: fgvjjj

Varför ska väst alltid misstänkliggöra valresultat som går dem emot??

Är det så otroligt att Ahmadinejad vann?

Han har trots allt stöd av de fattiga i landet och de är flera än medelklassen!2009-06-16 @ 20:53:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback