Obama vill ge USA ledartröjan.


Obama lovade i sitt installationstal att USA ska ta på sig ledartröjan igen. För många inger det förmodligen hopp medan det för andra upplevs som ett hot.
USA:s interventioner i andra länder har sett i backspegeln varit otaliga. Inblandningen i och medverkan i att avsätta president Allende i Chile skickade det landet till den mörka sidan under många år. Grenada och El Salvador fick också smaka på amerikanskt stöveltramp. USA ogillade Kubas politik och försatte kubanerna i ekonomisk blockad. Kriget mot terrorismen har skapade två krig, Afghanistan och Irak och fyllde den ökända Guatanamobasen plus ett antal andra fängelser jorden runt med av USA terrormisstänkta personer.
Guatanamobasen, tortyrfängelset har Obama lovat stänga. Militärättegångarna som pågår efter år av tortyr ska skjutas upp.Vad som ska hända med de som fängslats är skrivet i stjärnorna.
Trupperna ska tas hem ifrån Irak, ett Irak som lider svårt av sviterna av det amerikanska kriget. Kriget vann USA men aldrig freden. Oljetillgångarna fördelades på amerikanska och brittiska bolag bl a. Vem står för återuppbyggnaden i Irak?
Inte ett ord nämndes om Israelernas bombningar i Gaza. Ett vagt löfte om att förbättra relationerna med den muslimska världen gavs. Innebörden av det löftet kan vi bara gissa. USA:s oljeberoende och den geografiska placeringen av viktiga oljekällor har kanske sin betydelse för det löftet.
Obama har tidigare poängterat dialog och samarbete. Framtiden får visa om världen med hjälp av USA:s ledartröja under Obamas ledarskap blir en säkrare värld att leva i.
Obama anknöt både till Abraham Lincon, Roosfeldt och Kennedy i sitt tal.
Hopp inte fruktan ska vara ledstjärnan , broar och vägar ska byggas och den amerikanska livsstilen ska värnas.
Ett Keynsianskt tonläge hördes då han berörde den ekonomiska krisen och en vilja att vidta åtgärder för att mota klimatkrisen var tydlig.
Obama lockade över 1,5 miljon människor den näst största folksamlingen efter det att president Johnson installerades. Stödet för Obama och förhoppningarna på vad han kan åstadkomma är enormt stort , en nationell yra så nära man kan komma. Yes we can-kampanjen har ingjutit hopp inte minst för den afro-amerikanska befolkningen i USA.Trycket på Obama är enormt och risken är att besvikelsen förbytts i hopplöshet eller vrede om förhoppningarna grusas.
USA står efter finanskrisen på ruinens brant och har dragit världen med sig ned i en djup ekonomisk kris. USA:S rykte är skamfilat och tilltufsat efter Bushadministrationens aggressiva och förödande utrikespoltik . Ledartröjan sitter löst på ett land som orsakat så stor kaos och förödelse världen över. Obama är ingen Messias, han är president för en supermakt, med starka ekonomiska, transnationella och globala politiska intressen.

Bloggat: Jinge
DN12
 3 SvD12 AB12 SVT
Andra om: , , , , , I

Kommentarer
Postat av: Lina van der Putten

Jag tror verkligen att Obama kan göra mycket gott :)

2009-01-21 @ 12:24:17
URL: http://lvdp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback