Det finns inga segrare.

Flera aktioner och möten planeras i Jönköping för att stödja befolkningen i Gaza.
Pim (Palestine In Mind) har köpt en ambulans som ska avgå från Jönköping till Gaza i slutet av veckan.
Pim anordnar ett solidaritetsmöte med Gaza på Hovrättstorget onsdag 21/1 kl 18.00. Mötet kommer att bli en ljusmanifestation för Gaza där insamlandet av pengar blir en central punkt (ta med värmeljus).

Efter tre veckors terrorbombningar är behoven av hjälp och stöd oändligt stort i Gaza.
Reuters ger en ögonblicksbild av läget dagen efter att vapenvilorna trätt i kraft:
-"Efter tre veckors israeliskt bombardemang gav sig chockade palestinier ut på Gazas gator för att samla ihop sina döda och överblicka förödelsen.
Kvinnor satt gråtande i husruinerna, gömde ansiktet, många alltför upprivna för att tala. Andra sökte i bråten efter tillhörigheter, samlade ägodelar i platspåsar.[...] Barn försökte rädda skolböcker och trasiga skrivböcker. Familjer som flytt undan anstormningen återvände till knappt igenkännbara kvarter för att se vilka grannar som klarat sig-nästan var 200:e Gazabo har antingen skadats eller dödats under de senaste tre veckorna.[...] ".

Det finns ingen segrare bara förlorare.
Den palestinska befolkningen har utsatts för ett oerhört lidande. Först två års blockad med humanitär kris, sedan bombmattor som förstört infrastruktur, sjukhus, skolor, hus, ja allt. Traumatiserade palestinier möts av ett stadslandskap som till stora delar ligger i ruiner. Fler döda hittas under rasmassorna. Dödstalen ökar när schaktmaskinerna lyfter undan krossade betongblock .

Den israeliska befolkningen har inte fått den säkerhet som sas vara syftet med offensiven. Istället har Hamas fått nya sympatisörer även på Västbanken. En fredlig lösning på konflikten är nu längre bort än någonsin. Ännu finns ingen ömsesidig vapenvila, parterna har var sin. Staten Israels anseende har fått sig en rejäl knäck och sämjan med de arabiska grannarna en allvarlig spricka. Ofer Shelach skrev i tidningen Maariv:
-"Israel kommer ur de senaste tre veckorna som ett vansinnigt land. Ett land med en stormaktsarmé och ofattbar förstörelseförmåga. Indränkt i självmedlidande och osäkerhet[...]
Om detta är seger, ve segrarna!"

AB AB1,AB2, SvD, DN, AB3
Bloggat: Svensson, igen, Jinge, Röda Malmö Steve Lando Utsikt från höjden LOKE
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,,
, , , Intressant

Kommentarer
Postat av: Tyskungen

Bra sammanfattat. Jag skrev sjävl om detta idag:http://tyskungen.se/fn-sviker-igen//Klaus

2009-01-19 @ 20:24:21
URL: http://www.tyskungen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback