Omvärlden sviker Gazaborna.

Nu när journalisterna  kan röra sig inne i Gaza borde berättelserna om förödelsen i Gaza vara förstasidesstoff. Omvärlden borde sätta press på Israel att öppna gränserna för att kunna lindra det humanitära lidandet i Gaza.
Göteborgsposten  censurerar och ställer ultimatum. Sluta skriva om Gaza eller lämna tidningen var budskapet till en av journalisterna. En kommun tar bort palestinagruppernas solidaritetsaktion från evanemangskalendern. Den enda tv-stationen på plats i Gaza bojkottades av svenska medier.  BBC vägrade att visa upprop för hjälpinsatser till Gaza.

Tony Benn riktar hård kritik mot BBC

Channel 4 har gjort en repotageserie om medierapporteringen om Gaza  i sex delar. Del 2:


Inne i Gaza är läkarna chockade över alla stympade barn, barn utan armar och ben, barn som förlorat synen och barn som  sjunkit in i apati för att överleva smärtan. Barn som dör av sin skador. Barn som upplevt våld, våld och ännu mera våld:
-Förstörelsen har pågått länge. 1992 publicerade psykiatern Eyad Sarraj en undersökning som bland annat visade:  97 procent av barnen hade sett sina hem genomsökas av israeliska soldater.  55 procent hade minst en gång fått stryk av israeliska soldater.  60 procent hade sett någon av sina föräldrar misshandlas.

Igår öppnades skolorna i Gaza och påminnelsen om vad som hänt  kan ingen blunda för då bänkar gapar tomma på grund av skadade och döda barn. Det behövs enormt mycket stöd för att barnen ska ha en chans att bearbeta de senaste veckornas traumatiska upplevelser.

Förödelsen
är enorm. Anmnestys rapport vittnar om damm, förstörda hem, vandaliserade bostäder som lämnat 50 000 utan bostad. Mat, medicin, vatten och elektricitet är en bristvara och i det läget fortsätter staten Israel att straffa palestinierna. Endast 120 lastbilar släpps dagligen in i området medan hjälpinsatserna bunkras upp längs gränsen och väntar på tillstånd att få föras in.
Försöken att  skaffa mat  till havs stoppas av de israeliska patrullbåtarna. Fiskare som vågar sig ut skadeskjuts.    Palestinierna fortsätter och straffas och ska kuvas. Drömmen om en egen nation ska suddas ut. Det är staten Israels mål. Omvärlden måste ta sitt ansvar och ställa staten Israel till svars för förödelsen i Gaza!  Parlamentsledamöter från Schweiz  är den första europeiska delegationen som besökt Gaza efter eldupphör:
-The delegation reinforced their earlier stance during their visit, saying what they saw was evidence of war crimes.

Israel måste erkänna palestiniernas självklara rätt till en egen självständig stat med rätt att försvara sitt område.
En stat som gjort sig skyldig till så många krigsförbrytelser under tre veckors terrorbombningar av skolor, moskéer, sjukhus, ambulanser och bostäder har förlorat sin rätt att ställa krav. Krigsförbrytarna måste ställas inför rätta i Haag.
Bojkotta israel!
 

För den som vill hjälpa folket i Gaza finns här några organisationer sammanställda av Hampus Eckerman på  bloggen Motbilder:

  • PIM:S Palestine in Minds insamling till ambulansen som är på väg till Gaza från Jönköping
På många orter genomfördes igår lördag olika manifestationer till stöd för palestinierna i Gaza. I Jönköping höll den kubanske ambassadören Ernesto Meléndez Bachs tal vid ett appellmöte till stöd för Gaza.

Bloggat: Queen of Light Det Progressiva USA Paolo Pissoffi Jinge Anna Wester Motbilder
Läs även andra intressanta  bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback