Minnet av förintelsen får aldrig blekna.

I går uppmärksammades  minnesdagen av förintelsen. Hitlertysklands förintelse av  6 miljoner  judar. Ett industriellt planlagt folkmord mitt i hjärtat av Europa. Vi minns även den svenska regeringens svek mot de judar som hindrades vid gränsen och den antisemitism som visade sina klor här i  Sverige. Vi minns förintelsens offer, de som överlevde förintelsen och de överlevandes barn. 

Helen Epstein har efter möten med "Andra generationen"skrivit boken ”De överlevandes barn”. Deras föräldrar var offer för nazismen. Själva blev de offer för föräldrars minnen. I boken får vi möta flera personer ur" Andra generationen efter Förintelsen."  De är alla märkta av  sina föräldrars erfarenheter, på olika sätt. En viktig bok att ta del av för att förstå barns reaktioner på föräldrars trauma.

Antisemitismen har på grund av Israels  bombningar i Gaza åter igen visat sitt fula tryne. Att blanda ihop en stats handlande, den israeliska staten med dess befolkning och judendomen  är oförlåtligt och ytterst farligt. Förföljelse av judisk egendom och av judar måste skarpt  fördömas.

Att blanda ihop kritik mot staten Israels krigsförbrytelser i Gaza och antisemitism är att göra den israeliska befolkningen en otjänst. Att förneka och blunda  när en stat behandlar en annan befolkning, den palestinska,  så illa som i Gaza är ett brott i sig .Ett sätt att förminska och förneka det som den israeliska staten genom militären gjort sig skyldiga till  i Gaza.

  Vi får inte heller glömma andra folkmord, folkmordet i Rwanda, Pol Pot-regimens förintelse av oliktänkande i Kambodja och alla de som i det tysta slaktats i Darfur. I Sri Lanka pågår idag en inringning och slakt på tamilier som lever helt i medieskugga.  

Rasismen har både en politisk och psykologisk ådra. Rasister är ofta människor som  själva behandlats mycket illa. Människor som fostrats enligt den svarta pedagogiken, människor vars hat förträngts och som riktas mot andra,. Människor som behöver syndabockar för att göra upp med sin inre strid. Den tyska psykiatrikern Alice Miller har forskat i vad hon döpt till ondskans mekanismer.   Hennes  bok,  ”Ondskans mekanismer ", lär oss mycket om rasismens psykologiska bakgrund.

Rasism bygger på en människosyn som står i konflikt med FN-konventionen och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Grundparagrafen stipulerar alla människors lika värde. Det är vår plikt att alltid och överallt ta kamp för att alla människor ska behandlas lika, att ta kamp mot rasism och förtryck av andra människor, att se till att förövarna ställs till svars för sina handlingar!

Bloggat: Roya, Trotten, Queen of Light, Svensson , igen , Röda Berget , Jinge
Media: SVD1, 2, DN1, 2, Dagen1, 2, 3, 4, SDS12, Dagen1, 2, 3, SDS,
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback