Ljusmanifestation för Gaza och Gazauppropet.

Ljusmanifestationen i Jönköping var lyckad. Ambulansen som ska köras till Gaza av Yassir stod på torget och mängder av värmeljus lyste upp i kvällsmörkret.  Det är viktigt att vi alla bidrar till insamlingen som ska täcka kostnaden för ambulansen. På lördag hålls ett appellmöte utanför stadsbiblioteket och intäkter från loppis på kulturhuset skänks till insamlingen.

"UPPROP
Sverige måste kräva att krigsförbrytelser i Gaza utreds av Haagdomstolen!


De militära attackerna på människorna i Gaza har pågått under tre veckor. Otaliga civila, många av dem kvinnor och barn, har dödats, lemlästas och fördrivits från sina hem. Gaza är idag ett belägrat område. Journalister hindras från att komma in samtidigt som den terroriserade befolkningen inte kan fly. Hjälporganisationers arbete har förstörts och hjälparbetare dödats. FN- byggnader har bombats, sjukhus har satts i brand och det finns indikationer på att vapen med vit fosfor har använts mot Gazas civila. Ockupationsmakten Israel har försökt förhindra att omvärlden informeras om den fasansfulla situationen i Gaza. Richard Falk, expert i internationell rätt och FNs särskilda sändebud för mänskliga rättigheter i det ockuperade Palestina, nekades inträde i Gaza. Den information som trots allt har kommit ut visar att situationen är en humanitär katastrof som förvärras för varje minut. Det råder inte heller några tvivel om att Israel har begått och fortfarande begår allvarliga brott mot den humanitära rätten. Mot den bakgrunden växer kraven på att frågan ska utredas av krigsdomstolen i Haag.

FNs råd för mänskliga rättigheter kallade till ett omedelbart bildande av en internationell kommission för att utreda Israels krigsförbrytelser och brott mot humanitär rätt. Amnesty International har uppmanat säkerhetsrådet att vidta åtgärder för att krigsbrott och andra överträdelser av humanitär rätt och mänskliga rättigheter ska utredas. Navi Pillay, FNs kommissionär för mänskliga rättigheter, påminde om att brott mot humanitär rätt kan vara krigsförbrytelser för vilka individuellt ansvar kan utkrävas. Vi vill också påpeka att kravet på att ställa Israels regering till svars för begångna krigsbrott nu stöds av en rad israeliska människorättsorganisationer.

Vi som undertecknar detta upprop menar att den svenska regeringen måste agera för att påskynda utredningen av krigsförbrytelserna i Gaza. Vi anser att det internationella samfundet har en skyldighet att upprätthålla den humanitära rättens verkningskraft och att stoppa den strafflöshet som hittills har resulterat i en eskalering av våldet. Vi anser också att det är viktigt att utkräva ansvar där det hör hemma, hos de politiker och militärer som har fattat de avgörande besluten – inte minst för att förebygga en kollektiv moralisk bestraffning av det israeliska folket. Till sist vill vi framhålla att en grundlig utredning av krigsförbrytelser är en nödvändig förutsättning för en framtida försoningsprocess som kan leda till varaktig fred mellan Israel och Palestina."

Läsmer
Om du vill skriva under maila till Gazaupprop@yahoo.se


Bloggat: Kildén & Åsman, PissoffiSteve Lando, Svensson
Media: AB,AB1, AB2,AB3,  DN1, DN2, DN3, DN4, Dagen1, Dagen2, Dagen3, SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?

Har försvunnit från bloggkartan och gör en ny registreringJönköpingbloggkartan.se!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback