FAO varnar för ökad hunger efter konflikten

Pressmeddelande från FAO

-"FAO varnar för ökad hunger efter konflikten - nödinsatser förbereds

Rom, 30 januari 2009 - Tillgångar för nästan alla Gazas 13 000 familjer som livnär sig på jordbruk, boskapsskötsel eller fiske har skadats under konflikten och många lantbruk har blivit helt förstörda, fastställer FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, idag.

Den förstörelse som drabbat jordbrukssektorn har förvärrat de svårigheter för matproduktionen, som orsakats av de 18 månadernas blockad av gränsen: Insatsvaror till jordbruket är antingen för dyra eller helt enkelt inte tillgängliga, tillträde till Gaza har inskränkts både land- och sjövägen och import och export har kraftigt begränsats. På grund av den begränsade jordbruksproduktionen står Gazaborna inför en akut brist på näringsrik, lokalt producerad mat till överkomliga priser. Kött och protein från animalier går i stor sett inte att få tag på.

Allt fler familjer i Gaza är beroende av matbistånd eller övergår till billigare och mindre näringsrik mat och FAO räknar med ökade svårigheter för Gazaborna att få tillgång til mat och även med stigande undernäring.

"Bönder som redan innan konflikten kämpade för sitt uppehälle står inför en oåterkallelig förlust av sitt levebröd eftersom de inte kan ersätta eller laga förstörd utrustning, odlingsmark eller boskap", säger Luigi Damiani, FAO:s projektsamordnare i Jerusalem. "Det kommer att bli allt svårare för många kvinnor, vars män dödades eller skadades i konflikten, att föda sina familjer."

FAO kommer inom kort att återuppta sina projekt i Gaza och har redan börjat planera nödinsatser för jordbruket för att hjälpa de mest utsatta familjerna. Insatsvaror som utsäde, groddar, gödsel, foder och veterinärutrustning kommer att distribueras för att ge plantering, boskapsskötsel, vattenbruk och hushållsproduktion en skjuts inför vårsäsongen. Biståndsinsatserna kommer också att fokusera på reparation av förstörda växthus, ladugårdar, bevattningssystem och brunnar. FAO kommer att behöva runt 6,5 miljoner US dollar för dessa omedelbara insatser, som direkt kommer att beröra runt 27 500 människor. FAO söker också resurser för att samordna insatser av frivilligorganistioner, nationella och internationella organisationer, biståndsgivare och den Palestinska myndighetens jordbruksdepartement.

På längre sikt kommer FAO att bistå bönder i Gaza för att garantera att lokalt producerad mat, som kött, ägg, mjölk och mejeriprodukter, grönsaker och frukt, blir tillgängliga och till överkomliga priser."Läs mer:

FAO Brief on Gaza (23 January 2009) (pdf)

FAO in Gaza

Gaza information from the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) "


Media: SVD SvD, DN

Bloggat: Steve Lando Scaber Nestor Motbilder

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback