Blanda inte ihop korten!

Nog börjar rättegången få en allt mer politisk prägel. Vad har TPB-killarnas vandel och heder att göra med fildelning i sig? Dagens Nyheter har grävt i de åtalades bakgrund och fiskat fram uppgifter om inkomster och skatteskulder, förmögenhet och poltisk tillhörighet. Motivet är tydligt. De här personerna går inte att lita på är andemeningen. Svensson menar att TPB-killarna inte är några skötsamma typer och placerar gruppen  på den politiska höger-vänsterskalan.

Rick Falkvinge använder sig av samma perspektiv som Dagens Nyheter. Han hänvisar till matematikurser, språkkunskaper och liknande och vill på det sättet visa hur smarta de är och absolut inga slynglar.

Under dagens rättegång fick P Sunde frågor om hur det var att vara pirat varmed han replikerade :

-"Jag vet inte om det är lämpligt att jag ska svara på politiska och ideologiska frågor under en rättegång".

-"brokep That was annoying. Now it's certain this #spectrial is political. Anyone hear a question that was not based on ideology"?  


Nu handlar rättegången inte om politiskt hemvist, skatteskulder eller liknande. Att utgå från personfrågor istället för sakfrågor är juridiskt och också moraliskt förkastligt. Det är sakframställan som ska granskas. Persongranskningen leder lätt till fördomar och smutskastning och att man dömer på förhand.

Jag håller helt med Mary som säger:

-"För det är väl inte att komma fram till att de mycket väl har kunnat begå brott eftersom de är som de är, utan om de har gjort något brottsligt just i den här frågan?"

TPB-grabbarna är personer som många ungdomar ser upp till just för deras tekniska kompetens. I det sammanhanget blir det av intresse och fundera på vilka de är och om de verkligen kan eller ska tjäna som föredöme. Men det är en helt annan diskussion.

Rättegången blottar en djup klyfta då det gäller synen på hur tekniken kan användas och vad deltagarkultur innebär,
en generationsklyfta enligt vissa eller den gamla världen mot den nya . Det är den diskussionen som är den intressanta inte personfrågor.

Intressant?
Bloggat: Erlandsson, Hartmann, ModerataKarameller,Svensson, Rick Falkvinge, Swartz
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: argbiggan

Klokt skrivet!

2009-02-21 @ 19:21:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback