Vad ligger bakom?

Målsägarna i rättegången mot TPB är stora multinationella bolag som inte vill anpassa sig till 2009, det digitala samhället.  De slåss för att behålla gamla strukturer för sin egen vinnings skull. Rättegången handlar om så mycket mer än fildelning;friheten att agera på Internet och vår personliga integritet; upphovsrätt, ip-nummer som bevis , civila poliser och makten över det offentliga ordet.
Det är naturligtvis samma bolag som ligger bakom IPRED-lagen. Kopplingen blir tydlig då näringsutskottet igår sa ja till IPRED1.
Svensk domstol ska kunna besluta att en Internetleverantör ska ge rättighetshavaren information om vilken abonnent som har ett visst IP-nummer. Det räcker att rättighetsinnehavaren visar sannolika skäl för att det har begåtts ett intrång med hjälp av den aktuella adressen.
Det betyder i klartext att om grannens Kalle 14  passade på att fildela när han besökte sonen i familjen  så kan musik- eller   filmbolagen få ut namn och adress på mamman eller pappan som står för internetabonnemanget.  Sedan kommer skadeståndskravet som ett brev på posten.
Mp  och V reserverade sig mot lagförslaget med motiveringen att rättssäkerheten sätts ur spel. Övriga partier är för.

Många aktörer intresserar sig nu för vad som pågår. EU-parlamentets utskott för de mänskliga rättigheterna, LIBE, har behandlat en rapport med namnet " De grundläggande rättighterna på Internet". Den antogs enhälligt.

Rick Falkvinge(pp) 

-" Rapporten verkar fantastisk. Den kräver inte bara att Sverige omedelbart avskaffar FRA-lagen om allmän avlyssning, utan också att Sverige lägger ner alla planer på att genomföra privatpolislagen Ipred."

TPB -rättegången är nu inne på dag tre
Målsägarnas advokater har ägnat förmiddagen åt att motivera skadeståndsanspråken. Försvaret pekar igen på att TPB är en sökmotor och inget annat.  Med tanke på gårdagens kovändning när det gäller åtalsrubriceringen till "medhjälp till tillgängliggörande"  är det intressant och se att ifpi hävdar att nedladdning motsvarar ett köp.
Peter Sunde som mikrobloggar under namnet  brokep#spectrial på Twitter skriver:
"Om jag hade alla de pengar de påstår måste någon ha bestulit mig".
Läs sagan om den oförstående advokaten.(Martin Hansson)
Lyssna på "Don´t download this song "på youtube.

Bloggat: Svensson , Satmaran, Opassande, Martin Hansson
Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,,

Kommentarer
Postat av: Mike

Där ser man ..Då kan man undra.HUR I HELVETE KAN VI TILLÅTA DESSA KRIMINELLA POLITIKER PÅ MAKTEN??

2009-02-18 @ 16:46:24
Postat av: Martin Hansson

Tack för den länken! :-D

2009-02-18 @ 18:05:09
URL: http://jmfhansson.wordpress.com
Postat av: annarkia

@Mike

Vad menar Du?

2009-02-18 @ 18:54:01
Postat av: Anton

Privata bolag ska aldrig tillåtas att hota sig fram till en censur av internet så som ifpi gjort när det gäller kravet på Telenor att censurera TPB.

2009-02-18 @ 19:07:35
Postat av: Joanna

citerar Rick Falkvinge:

-Åklagaren och Lobbyn har helt riktat in sig på “vi har förlorat pengar, så därför ska de dömas”. Försvaret svarar med “Vi skiter om ni tycker ni har förlorat pengar, det väsentliga är om de har gjort något brottsligt”. Det är svårt att inte hålla med.

http://rickfalkvinge.se/2009/02/18/reflektion-fiasko-racker-inte/

2009-02-18 @ 19:12:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback