Multinationella företag vill tysta Pirate Bay

I morgon börjar rättegången mot Pirate Bay. Pirate Bay möter musik och filmbranschen, en masa multinationella jättar som : Sony BMG, Universal, MGM, Colombia Pictures, Warner Bros, EMI, 20th Century Fox, Activision, med flera i rättegångssalen på Flemingsgatan i Stockholm. I en bytteliten sal som snabbt lär fyllas.
Svenska Dagbladet bloggar live från rättegången genom Sam Sundberg i The Pirate Bay-bloggen. Många andra förväntas också liveblogga. Rättegången kommer att  hårdbevakas  då resultatet får stor betydelse för det fria flödets framtid  på Internet.

Rick Falkvinge skriver om "Årtiondets politiska rättegång"  i en debattartikel i Aftonbladet. Han gör en jämförelse med förbudet mot tryckpressen i Frankrike år 1535 och pekar på att i rättegången mot Pirate Bay att  de som ger kunskap och kultur åt folket ånyo sitter på  på de anklagades bänk .

Scaber Nestor undrar:
-"Hur är det juridiskt möjligt att kunna stämma Pirate Bay för förlorad inkomst när de redan genom privatkopieringsersättningen (kassettskatten) får ersättning för förlorad inkomst?"
 
SR informerar:
-"Sedan tio år tillbaka betalar vi en särskild upphovsrättsavgift till producenter, musiker och andra upphovsmän varje gång vi köper en inspelningsbar skiva. Detsamma gör vi när vi köper inspelningsapparat som en MP3, DVD-brännare eller TV-box med hårddisk. Avgiften är inbakad i priset och en hårddiskinspelare kostar flera hundra kronor extra. Den här dolda beskattningen ger upphovsrättsbranschen hundratals miljoner i intäkter. Men kunderna känner inte till avgifterna."


Mary pekar på att rättegången mot Pirate Bay kommer att bli en rysare då den handlar om så mycket mer än fildelning; friheten att agera på Internet och vår personliga integritet; upphovsrätt,  ip-nummer som bevis och civila poliser.
 
Relaterata SvD 1 2AB, DN, custompc
Bloggat: Scaber Nestor, MinaModerataKarameller, Rick Falkvinge, Christian Engström
Pingat på  Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,,

Kommentarer
Postat av: scaber nestor

2007 var normalstorleken på en hårddisk 250GB och på en MP3-spelare 2GB.Idag är normalstorleken på en hårddisk 750GB - 1TB och en MP3-spelare idag har en kapacitet på 20 GB (eller mer)Om Copyswede följer den takten och försäljningen av inspelningsbar media är konstant kommer de 2009 dra in över 600 miljoner i privatkopieringsersättning (PKE)Om artisterna fortfarande är fattiga igår, idag och imorgon.

Vart hamnar då pengarna?

2009-02-15 @ 16:45:16
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: m00ns

Nu levereras uteslutande alltid små hdds i diverse elektroniska apparater med inspelnings funktion. Dock kan man påstå att den här "media-industri avgiften" iom det håller utvecklingen tillbaks. Klart är att det ramlar in pengar "för att inte ha gjort något" dels via copyswede (313miljoner) och sen Stim (1.047miljarder). Sen till kommer ett antal ekonomiska föreningar som säkert också får eller tar emot pengar utan att ha gjort något. tex Salo, FST, SKAP och SMFF.

Vem som fyller fickorna med de här pengarna kan man undra?

2009-02-15 @ 21:38:48
URL: http://m00ns.blogspot.com/
Postat av: peter pc carlsson

Oavsett hur rättegången går är slaget förlorat för den tidigare distributionsmarknaden. De borde se hur de kunde tjäna pengar på fildelning istället!!!

2009-02-16 @ 19:37:38
URL: http://enbart.blogg.se/
Postat av: IT Liberal

Copyswede är ett bevis på hur systemet i Sverige fungerar. Copyswede har misslyckats med att komma överens med elektronikbranschen och hotar nu använda sin makt för att göra en extern hårddisk 160 kronor dyrare. Only in Sweden baby, only in Sweden!

2011-01-10 @ 23:38:44
URL: http://itliberal.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback