Vinnare och förlorare?

Att Israel är ett djupt segrererat land gav utslag i valet. Liebermans extremhögerparti Yisrael Beitenu blev det tredje största. Ett parti ,som vill förvisa de israeliska palestinierna utanför Israels gränser, appelerade till målgruppen ryska judar som hänvisats till Israels utkanter i de olagliga bosättningarna på ockuperad mark. Oron för att få utrymma, om internationell lag följs, skapar grogrund för tanken att införliva samtliga bosättningar i  Israel och samtidigt få bort palestinierna från området .
Tzipi Livni eller Netanyau som regeringsbildare spelar ingen större roll för en fredspsrocess som sedan länge varit död.
Livni som leder Kadima-partiet  är en av de som ivrigast försvarat  Israels rätt till självförsvar, övervåldet,  terrorbombningarna och brotten mot folkrätten i Gaza . Benjamin Netanayhu som leder högerpartiet Likud är en känd försvarare av de illegala bosättningarna på Västbanken.
Oavsett vem av de två största kandidaterna som får uppdraget att bilda regering är risken stor att palestinierna förlorar det israeliska valet. Om det blir Liebermans extremistiska högerparti eller  Ehud Baraks Arbetarparti som kommer att ingå i en regeringskoalition kanske trots allt har viss betydelse för palestiniernas framtid. Något som Eli Göndör som bott 25 år i Israel och där varit aktiv i den israeliska fredsrörelsen inte håller med om . Han skriver på Newsmill:

”Israels alla krig och ockupationer har med få undantag genomförts av arbetarpartiet. Undantagen är Libanon 1982 och 2006 samt den senaste militära interventionen i Gaza. Det var arbetarpartiet som efter kriget 1967 bestämde sig för att tillåta israeliska bosättare i Hebron, tillåta fortsatt kolonisering på Golanhöjderna, utmed Jordan floden, på Västbanken, Gazaremsan och på Sinaihalvön.”

Medan världens strålkastarljus riktats mot valet hopas hjälpsändningarna vid Gazas gränserna. Inne i Gaza fortsätter lidandet efter förödelsen och dödandet.
 Vilka planer smider Israels politiska ledare för Gaza? När ska världssamfundet ställa krav på Israel och ställa ansvariga för folkrättsbrotten till svars? Vem tar ansvar för att en rättvis och jämlik framtid  kommer att gälla alla i området? Om inget sker blir alla förlorare

Bloggat:Steve LandoRöda Malmö, Jinge, Gaza Peace , Motbilder
Media: AB DN1 SvD12 DagenSydsv Sydsv2
Läs andra intressanta bloggar om politik, israel, palestina, gazatzipi livni, netanyahu, lieberman

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback