Borg och alliansen lämnar rodret obevakat.

Anders Borg i går;

-"I detta nationella nödläge så sitter vi alla i samma båt."


Förstår inte Anders Borg att det är en himmelsvid skillnad att stå och glänsa på kommandobryggan jämfört med att jobba i maskinrummet?  Allt fler får ju tack vare alliansens utanförskapspolitik inte ens plats i båten. Att försöka bota den nyliberala smitthärden med hjälp av nyliberal ekonomisk politik är, som Naomi Klein sa, inget framgångsrecept.
Att lämna rodret till marknaden och tro på en självsanering  är ett recept med bäst före datum.
Anders Borgs sätt att beskriva krisen  som en väderman är inte speciellt betryggande:
-"Den ekonomiska krisen var enligt Borg en ”höststorm” som sedan blev till ”en vargavinter”. ”Det blir vinter hela året” var hans senaste spådom. Regeringen gör allt för att avpolitisera krisen och framställa den som en väderprognos. Inget som Sverige kan göra något åt. Borg vill vänta med åtgärder för att ”spara på krutet”."(Aftonbladet)

  Arbetslösheten ökar samtidigt som varslen fortsätter. Riksbankschefen talar om kris med stora bokstäver KRIS. En sänkning av räntan lindrar  för de som sitter trångt men är ingen garanti för ökad konsumtion. Förlorarna blir de som sparat i det som kändes säkert, räntefonder.
Med allt fler arbetslösa minskar skatteintäkterna för både stat och kommun. Skattesänkningarna  gynnar de som redan har och lär inte heller öka konsumtinen. Kommunerna efterfrågar stimulanspaket för att slippa varsla kommununanställda. Då sitter Anders Borg och alliansen still i båten.

 Näringslivsveteraner ställer bolagsdirektörerna till svars för finanskrisen i en debattartikel i Dagens Nyheter:
-" En liten klick privata ekonomiska makthavare gynnar varandra på bekostnad av pensionssparare och löntagare.[...] Statens stöd till banksektorn riskerar att gynna bankoligopolet och höja bankernas vinster snarare än hjälpa deras kunder. Finansinspektionen konstaterade i sin senaste rapport att bankerna vidgar sina marginaler till företagen och lånekunderna"

Risken finns att sänkningen av reporäntan får samma effekt, att bankerna ökar sina marginaler istället för att underlätta för kunderna. Att riksbanken nu sänkt räntan ner på den lägsta nivån någonsin är ett tecken på att det står riktigt dåligt till med den svenska ekonomin
I alliansens Sverige får man även i kristider skylla sig själv om man blir sjuk, eller arbetslös. I alliansens Sverige har de som redan har gynnats av skattesänkningar samtidigt som de arbetslösa fått en sämre situation med sänkningen av arbetslöshetsersättningen. Vem kan försörja sig med halverad lön? Den sämsta a-kassan i Norden är den svenska. I alliansens Sverige pågår nu den ökända chockterapi som uppfanns av Milton Friedman. Hur ska man annars tolka Anders Borgs uttalande om att sitta i samma båt och att spara på krutet?

Bloggat: Ett hjärta Rött, Alliansfritt Sverige, Röda Malmö , igen
Andra intressanta  bloggar om: , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback