Tummen upp!

Bra Björklund. Lärare ska ha behörighet det tydliggörs i den nya skollagen.  Jag minns den gången i början av min lärarbana då rektor ville att jag skulle undervisa yrkeselever i svenska.
- Men, sa jag, det har jag inte behörighet till.  Det klarar du bra blev svaret.. Du menar väl inte att det räcker att läsa Expressen och Aftonbladet för att få undervisa i samhällskunskap blev min följdfråga? Jovisst ,fräste rektor.


Jag håller helt med Jan Björklund när han säger:
-"Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare. (DN)


Stynd bara att inget beslut om lärarlegitimation togs.

Tidigare inlägg: KLass 9A och pygmalioneffekten

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Jonas

Behörighet ett slag i luften. I den svenska skolan är inte ens en nobelpristagare eller en civ ing i matematik behörig. Så länga man fokuserar på läraren kommer det aldrig att bli bättre kunskaper. Det är på eleven som kraven skall ställas. Det är lätt i rådande klimat för eleven att skylla på lärare om det går dåligt istället för att inse bristerna i den egna kunskapsinhämtningen.

2009-12-15 @ 13:45:16
Postat av: annarkia

@Jonas

Det är vetenskapligt bekräftat att den viktigaste faktorn för bra kunskaper är läraren. Lärarens skicklighet påverkar med andra ord kunskapsinhämtningen.

Jag håller med dig om att eleven har ett ansvar för sin kunskapsinhämtning.

2009-12-15 @ 13:54:38
Postat av: cleo

-"Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare." säger Björklund.

Ändå sker detta. Flertal blir felbehandlade och till och med dör på grund av läkares misstag men de får i regel behålla sin legitimation och fortsätta jobba år efter år. Varför?

Det finns således inga likheter mellan en läkare coh en lärare så varför denna jämförelse?

En kirurg till exempel gör ett engångsjobb som kräver teknisk skicklighet medan en lärare arbetar processinriktad där det krävs förutom kunskap, social kompetens och kreativ förmåga.

Vidare så arbetar det alltför många inkompetenta läkare/tandläkare som förstört mångas liv med felbehandlingar men som får behålla sin legitimation trots otaliga tabbar. Sanningen är att det redan idag är lättare att göra sig av med en olämplig lärare än en olämplig läkare så sluta jämföra dessa två helt skilda yrken.2009-12-15 @ 23:22:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback