Snara runt åsikts- och yttrandefriheten.

Ännu en skärpning av en lag som naggar yttrandefriheten i kanten. Terroristlagen ska breddas säger   Per Lennerbrant, ämnesråd på justitiedepartementet och talesman för regeringen. Ännu en dimridå från alliansen för att vilseleda. Lagen skärps och kan tillsammans med FRA-lagen bli ett farligt instrument för att tysta åsikter. Lagen kriminaliserar att uppmana, rekrytera och utbilda i syfte att begå terroristbrott eller annan allvarlig brottslighet. Det låter ju rimligt kan tyckas. Tittar man närmare blir det dock knepigare.  
FN har antagit fem fördrag mot terrorism men inte kunnat enas runt en gemensam definition. Alla försök hittills har stupat på att det inte gått att utesluta statsterrorism. Vad som är terrorism och därmed vem som ska betraktas var  terrorist    varierar beroende på den som tolkar.  Vem som ses som frihetskämpe och vem som ska stämplas som terrorist sitter därför i betraktarens öga. Vem som står för vålde, varför plus din egen ideologi blir avgörande. Terroristlagen blir därför en lag som kommer att kriminalisera åsikter.
Historiskt har många  engagerat sig i stöd för  de som stod upp för sitt land och kämpade mot  imperialismen   i länder som Nicaragua, El Salvador och  Vietnam eller mot kolonianlismen i Angola och Mocambique.   Mina föräldrar gav stöd åt frihetskämpar i Norge under andra världskriget när de flydde från Gestapo över gränsen till Sverige.  Betraktas det   engagemanget  som terrorbrott  mätt med en skärpt terroristlag.

Bara det faktum att jag googlat på terrorism för att söka definitioner och använt ordet terrorism i inlägget kan göra att min kommunukation fångas upp och hamnar i FRAs nät.

Bloggat: LOKE, Svensson, Röda Lund, Jinge, Anna Troberg, Alliansfritt, Anders Widén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,,   , ,, , , ,i

Kommentarer
Postat av: Morgan

Mycket allvarlig utveckling. Terror och terroriststämpeln har sedan länge använts för att kriminalisera motstånd mot förtryck som du skriver om.

Begreppen kan också "skrämma " iväg många som vill stödja progressiv utveckling globalt.Här kan oreflekterande/reaktionära massmedier ställa till stor skada,de är tyvärr i majoritet.

2009-12-04 @ 16:53:51
URL: http://morganwilhelm.wordpress.com
Postat av: NyStatare

"- bristande medborgaranda, som utan att nödvändigtvis manifesteras i straffbara handlingar tar sig uttryck i olika asociala beteenden som sammantagna kan skapa ett klimat av spänning och osäkerhet."Vem är den presumtive terroristen med en sådan definition?

I princip så skulle jag kunna vara det, bara genom att jag ställer denna fråga.

Vad tycker du?Mer om bristande medborgaranda:

http://cornubot.blogspot.com/2009/02/bristande-medborgaranda.html

http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=1040

http://www.flamman.se/inrikes.php?id=2925 (där uttalar sig även Ann Ramberg, hon som ju faktiskt också var så där "uppseendeväckande" kritisk mot FRA)

Sen kan ju lagar som "bristande medborgaranda" införas i kombination med mer omfattande övervakningslagar.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback