Imperialistiska krig kan inte rättfärdigas.

Vilken märklig och rent absurd tillställning nobelfesten i Oslo var.
Fredspristagaren   verkade anse att det fanns värdigare pristagare samtidigt som han prisade kriget som han anser skapar fred.

-"När  den amerikanska krigsherren tog emot Nobels fredspris så tackade han genom att föra ett brinnande försvarstal om USA:s imperialistiska samtid och historia"(LOKE-KULTUR & POLITIK)"

Visst är det ibland nödvändigt med krig. Befrielsekrigen , krigen mot kolonialismen är sådana exempel men aldrig imperialistiska krig. Att förhärliga Irakkriget och kriget i Afghanistan  är höjden av arrogans.  
Irakkriget som Obama ärvde av Bush  iscensattes  på falska grunder. Några massförstörelsevapen hittades aldrig. Däremot fick USA och västvärlden kontroll över en av världens rikaste oljekällor. Brittiska och amerikanska oljebolag bl a har fått dela på Iraks oljekällor och Irak har förvandlats till ett amerikanskt protektorat. Priset är hundratusentals döda civila, en sönderbombad infrastruktur och ett samhälle med ökad våldsspiral. 
I Afganistan handlar det om  kontroll av naturtillgångar men kanske framförallt om att  kontrollera ett geostrategiskt område, Afghanistans närhet till Ryssland, Kina och Iran.

Byar bombas och civila faller offer. För varje ny utländsk soldat och för varje bombad by "föds"  nya talibaner.  Att bekämpa  terrorism med hjälp av kulor och bomber är dömt att misslyckas.  Terrorismens rötter får då ny näring. Civila insatser inte militära är de som kan bära frukt i kampen mot terrorismen.

Nej krig är inte fred!  Imperialism kan aldrig försvars. Att ge president Obama fredspriset smakar riktigt, riktigt  illa.

Bloggat:  Det progressiva USA, LOKE, Ett hjärta rött
Media;DN,1, 2, SvD, AB, 1

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  , , , ,Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback