Att rå över tiden.

Veckans bloggtema  hos Mymlan på Bloggvärldsbloggen är tid.

Så spännande och så svårt.Vad är tid? Är tid samma sak för dig och mig?


Är tiden en behållare med händelser är det omöjligt att vi ser på tid på samma sätt.
  Ur ett psykologiskt perspektiv blir tidsuppfattningen olika för olika människor. Den är en subjektiv upplevelse. För att hålla fast vid tanken om tid som en behållare fylld med händelser är det då möjligt att leva i nuet? Är nuet i så fall de sista händelserna eller snarare det som händer nu och präglas vi i såfall inte av vad som hänt tidigare? Blir då nutid, dåtid och framtid en enda stor röra sammanflätade med varandra?

Tid är bristvara, tid är guld värd är talesätt som visar hur vi ser på tiden som en tidsaxel som något det inte finns oändligt av som något som kan ta slut.
I dagens samhälle är tid en bristvara något som vi mäter i form av arbetstid, fritid, tid att sova, tid med barnen,  tid att älska tid att bara vara. Om vi slänger ned de tiderna i behållaren kan vi då ge tid, ta tid och ha tid?

För mig är tid något jag har och kan ge eller få.
Tid vill jag ha makt över, något jag kan och vill påverka av egen kraft. Det handlar om hur jag använder min tid och i vilken  mån jag låter mig styras av mitt förflutna.  Dåtid är något jag vill förvalta samtidigt som det finns något jag i ibland önskar jag kunde slänga ur behållaren. Att stänga dörren om det gamla och öppna nya dörrar kan i vissa skeden av livet bli den enda rätta vägen. Att leva i nuet handlar om vad jag väljer att lägga i min behållare och vad jag låter stanna kvar här och nu. 

Om vi ser på tiden som en tidsaxel med en början och ett slut då är vår tid också olika.
Men  har tiden något slut? Är den slut när jag är död eller fortsätter tiden? Om vi ser på tiden som en behållare med olika händelser finns då min tid kvar efter min död?Finns inte min tid också i någon annans behållare?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer
Postat av: E

Om Du vänder behållaren upp och ner vad händer då?

2009-08-12 @ 17:40:14
Postat av: annarkia

@E

Tja, om inte locket sitter på blir det amnesi./anna

2009-08-12 @ 17:43:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback