Betygsinflation inte förbehållet friskolan.


-"Är slutbetygen i svenska gymnasieskolor rättvisa? Det kan vara så att friskolor sätter för höga betyg för att locka till sig fler elever, skriver forskare."  (GP)

Att sätta betyg är ett grannlaga arbete. Det krävs  utbildning, erfarenhet och samarbete kollegor  och skolor emellan.. Friskolorna har färre behöriga lärare och  är mindre enheter varför det  ofta endast  finns en lärare i varje ämne. Konkurrens, bristande utbildning och svårigheter att jämföra med ämneskollegor  kan då påverka beygssättningen negativt.
 
Min erfarenhet som lärare på en gymnasiekola i södra Sverige under mer än tre decennier är att trycket från både elever och föräldrar har ökat markant de senaste åren samtidigt som konkurrensen mellan skolorna hårdnat  Andelen elever med högsta möjliga avgångsbetyg har ökat med 170 procent bara från 2000 till 2007. Betygsinflationen är en realitet även i den kommunala skolan. Vi har inte längre  skolsystem med jämförbara gymnasiebetyg.

På vissa skolor är det dessutom mer eller mindre förbjudet att sätta ett icke Godkänt betyg. Ett IG ska kommuniceras i tid för att handlingsplan och åt gärdsplan ska kunna arbetas fram i samarbete med berörd  elev.  Om   åtgärds- och handlingsprogram inte ger resultat kan  kursen förlängas om särskilda skäl finns.  I praktiken beviljas förlängning även vid betygen G eller VG.  Finns inte särskilda skäl handlar det om otillbörlig konkurrens.

Bloggat: Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Kommentarer
Postat av: Christer

Att det är "mer eller mindre förbjudet att sätta ett icke Godkänt betyg" tycker jag är OK så länge det handlar om att verkligen anstränga sig för att eleven ska nå målen, vilket jag upplever att det gör i de flesta fall. Det är värre med utdelningarna av de högsta betygen, där läget har förvärrats sedan alla dessa "toplistor" med de "bästa skolorna" började publiceras.

2009-08-17 @ 16:45:03
URL: http://christermagister.wordpress.com/
Postat av: annarkia

@Christer

Felaktigt satt betyg är orättvist oavsett vilken betygsnivå det handlar om.

/anna

2009-08-17 @ 19:33:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback